ßßß
Muffiny:3 bardzo dojrzałe banany125 ml oleju roślinnego2 jajka250 g mąki pszennej80 g cukru białego0,5 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia20 g czekolady deserowej w płatkach lub posiekanych kawałków czekoladyWierzch:żelki w kształcie tęczy (niecałe jedno opakowanie)250 g serka śmietankowego125 g śmietany 30%5 łyżek cukru pudru (można dodać więcej, wg upodobań)1 łyżeczka aromatu waniliowegoMuffiny: Jajka, cukier, olej zmiksować na puszystą masę. W drugiej misce wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Osobno zgnieść widelcem banany. Do miski ze zmiksowanymi jajami dodajemy banany, mieszamy, następnie dodajemy mieszankę mąki z sodą i proszkiem oraz kawałki czekolady i krótko mieszamy, do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 12 porcji - wkładamy do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wykładamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy wierzch muffin: śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy ją do serka, aromatu waniliowego i przesianego cukru pudru. Wszystko łączymy.Ostudzone muffiny smarujemy przygotowaną masą, wkładamy na 5-10 minut do lodówki, następnie przyozdabiamy żelkami, tak by powstała tęcza. Muffiny przechowujemy w lodówce.