ßßß

Na formę keksową o boku 30 cm:150 g czekolady deserowej4 jajka250 g masła lub margaryny do pieczenia200 g cukru1 opakowanie cukru waniliowegoszczypta soli200 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanej30 g kakao3 płaskie łyżeczki prosyku do pieczenia3-4 łyżki mlekapolewa czekoladowa- gotowa lub wg. własnego przepisuCzekolade posiekać. Białka ubic na sztywna piane z solą. Masło ucierać mikserem stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy i sól. Po koleji dodawac żółtak nie przerywając ucierania masy. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodawac do masy wraz z mlekiem i ucierać. Pod koniec dodac posiekana czekoladę i ubite białka, lekko wymieszać łyżką.Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C (z termoobiegiem-160) ok. 60 minut. Po wystudzeniu oblać polewą czekoladową.Przepis zgłaszam do Czekoladowego Tygodnia .
Przepis z: "Backen leicht gemacht. Sonderheft Suesse Schokotraeume" 2013