ßßß
Składniki na biszkopt:6 jaj1 szklanka mąki pszennej tortowej1 szklanka drobnego cukru2 duże łyżki kakaoBiałka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną przesiać wraz z kakao. Białka ubić na sztywno, ale krótko - ważne by ich nie "przebić". Cały czas miksując stopniowo dodawać łyżka po łyżce cukier, następnie żółtko, także jedno po drugim. Na końcu dodajemy także stopniowo mąkę.Piec w nagrzanym piekarniku 25 minut z termoobiegiem, temp. 160 stopni. Po tym czasie wyjąć, zrzucić na podłogę (w formie) z około 30 cm. Ponownie wstawić do piekarnika pozostawiając uchylone drzwiczki, by stopniowo stygł.Dla tych którzy nie wiedzą:Rzucanie biszkoptu ma na celu wyrównanie ciśnienia wewnątrz ciasta, dzięki temu ciasto nie opada - WYCHODZI ZAWSZE. Szczerze? Bałabym się dodać proszek do pieczenia, gdyż to własnie po nim najczęściej ciasta opadają. Pisałam o tym w przepisie na jasny biszkopt .Składniki na krem:mleko - 3 szklankimąka ziemniaczana 3 łyżkimąka pszenna 2,5 łyżkiszklanka drobnego cukrumargaryna lub masło (krem lepszy z masłem jest) - 1 kostka 250gKakao - 3 czubate łyżkiMąki rozrobić w szklance mleka. Pozostałe mleko wraz z cukrem zagotować. Na gotujące się mleko wlać roztwór mączny, i chwilę pogotować ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Nie przykrywać niczym, by budyń nie podszedł wodą.Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową. Mikserem rozetrzeć masło, następnie dodawać po łyżce budyniu i po troszku kakao. Ucierać stopniowo, do dokładnego za każdym razem połączenia składników.Ciasto przekroić na pół. Przełożyć kremem.Składniki na polewę czekoladową:kopiasta łyżka masładobra mleczna czekolada 100 głyżka mlekaWszystkie składniki rozpuścić w rondelku. Chwilkę poczekać, by masa nie była gorąca i pokryć nią ciasto.Przechowywać w lodówce.Smacznego!Pozdrawiam.Kasia :)