ßßß Cookit - przepis na Rafaello inaczej

Rafaello inaczej

nazwa

Wykonanie

Rafaello , ale ciut inaczej bo z czekoladą i waflem tortowym..pomysł na takie rafaello znalazłam w książeczce dołączonej do foremki..ja w sumie troszkę zrobiłam inaczej, a efekt..pycha..zwłaszcza dla smakoszy kokosu..w oryginale była tylko jedna porcja i biszkopty , ja zrobiłam z podwójnej i użyłam dwóch innych galaretek i krakersy...kombinować można ile się da.U mnie w domu to chyba tylko ja jestem takim smakoszem kokosu..i zjadałbym wszystko haha..ale podzielę się z innymi..trza dbać o resztę domowników tak samo i sprawiać im przyjemność.Ja lubię w sumie piec ciasta i bardzo dużo piekę, a moi domownicy lubią je jeść..więc przyjemność i zadowolenie jest obustronne..Rafaello z okazji Ciasto na niedzielę możecie zobaczyć także u Joasi ..
I masa
400 ml mleka
2 opakowania Śnieżki
1 biała czekolada [ 100 g]
120 g wiórków kokosowych
1 wafel tortowy
1 galaretka cytrynowa
3/4 szkl.wody
II masa
400 ml mleka
2 opakowania Śnieżki
1 biała czekolada [ 100 g]
120 g wiórków kokosowych
1 wafel tortowy
1 galaretka agrestowa
3/4 szkl.wody
Dodatkowo
krakersy [ 2 niecałe opakowania]
maczek mango i truskawka Delecta
kamyczki czekoladowe Delecta
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl.gorącej wody i odstawić do ostudzenia.Mleko ubić ze śnieżką , czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , dodając odrobinę ubitego mleka.Lekko przestudzić.Wafel tortowy pokruszyć i wymieszać z wiórkami kokosowymi.Do ubitego mleka dodać przestudzoną galaretkę i czekoladę oraz wiórki z pokruszonym waflem.Tak samo przygotować drugą masę z innym kolorem galaretki.Na blaszkę wyłożyć jedną warstwę krakersów , na to jedną masę z mleka i wiórków, na to znów krakersy , przykryć drugą masą [ trochę zostawić do dekoracji] .Na wierzch znów ułożyć krakersy, posmarować resztką masy i udekorować maczkiem i kamyczkami.Odstawić do lodówki do stężenia.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/04/rafaello-inaczej.html