Wykonanie
Wiórki kokosowe i
woda. Czary mary za pomocą miksera i mamy
mleko kokosowe. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy są uczuleni na
mleko krowie, bo świetnie nadaje się do kaszek, deserów i koktajli. Idealnie sprawdza się w diecie wegańskiej. Jest bardzo aromatyczne, bardzo pachnące i bardzo smaczne. Polecam wszystkim wielbicielom
kokosa i nie tylko. No i łatwo wyczarować je, kiedy sklepy zamknięte, a na półce w spiżarni leżą tylko
wiórki kokosowe.Składniki:100 g
wiórków kokosowych1 i 1/2 litra
wodyPrzepis:- Zagotowujemy litr
wody. Wiórki wsypujemy do miski i zalewamy gorącą
wodą. Ostawiamy na pół godziny. Po tym czasie miksujemy dokładnie za pomocą blendera. Przecedzamy przez sitko. Powstałe
mleko odstawiamy, a pozostałe wiórki ponownie zalewamy ciepłą
wodą (tym razem 1/2 litra). Zostawiamy na pół godziny i ponownie odcedzamy.-
Mleko z powodzeniem można schłodzić i przechowywać w lodówce do 3 dni.Smacznego :)