Wykonanie
Jakoś nigdy nie miałam przyjemności, aby korzystać z
mleczka kokosowego. Zawsze wybierałam przepisy, które tego mleczka nie zawierały, a jeśli już zawierały, to tak ten przepis modyfikowałam, aby tego mleczka nie używać. Sama nie wiem
czemu - może dlatego, że jest po prostu drogie, albo to, że sama nie wiem, które jest najlepsze? A może po prostu bałam się jego smaku? Hmmm sama już nie wiem.Postanowiłam zrobić własne
mleczko kokosowe. I teraz żałuję, że dopiero teraz odkryłam jego smak! Jest przepyszne! Polecam! Jeśli chcecie wersję słodką, dodajcie
cukru podczas podgrzewania
mleka :)
'mleczko kokosowe'Składniki:- 200g
wiórków kokosowych- 1 litr przegotowanej
wody.Wiórki zalać
wodą i odstawić na min.12 godzin (najlepiej na noc). Następnie garnek z wiórkami podgrzać do temperatury ok.60C (tak, aby po wsadzeniu palca,
woda lekko parzyła). Masę zmiksować blenderem przez parę minut. Następnie przetrzeć przez sito i przelać do butelki/słoika. Wystudzić.Przechowywać w lodówce.Rozwarstwienie mleczka jest rzeczą normalną. Przed użyciem potrząsnąć butelką/słoikiem.Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga 'Moje pasje'