ßßß Cookit - przepis na Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

Mleka kokosowego używam dość często. Dodaję je do koktajli owocowych, obowiązkowo do curry i do wielu innych dań. Z kupieniem mleka kokosowego w puszce raczej nie ma problemu, można znaleźć je w prawie każdym sklepie spożywczym. Równie łatwo można je zrobić w domu- wystarczy mieć blender, wiórki kokosowe i wodę. Zapraszam na domowe Mleko kokosowe .
Składniki:
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka wrzącej wody
1 i ½ szklanki przegotowanej, ciepłej wody
Wykonanie:
Wiórki kokosowe wsypujemy do wysokiego naczynia, zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy na co najmniej 2 godziny (można zostawić na całą noc), a następnie miksujemy za pomocą blendera.
Durszlak wykładamy gazą, stawiamy nad czystą miską i do durszlaka przerzucamy zmiksowane wiórki, dokładnie odciskamy mleko, a wiórki przerzucamy do blendera, zalewamy ½ szklanki wody i miksujemy. Znowu na durszlak, odciskamy, miksujemy, odciskamy... (powtarzamy do momentu aż skończy nam się woda).
Gotowe mleko przelewamy do butelki i trzymamy w lodówce (powinno być dobre przez 2-3 dni). Mleko po jakimś czasie rozwarstwi się, ale wystarczy je wstrząsnąć, żeby znowu było jednolite.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2014/02/mleko-kokosowe.html