Wykonanie
Mleka kokosowego używam dość często. Dodaję je do koktajli
owocowych, obowiązkowo do
curry i do wielu innych dań. Z kupieniem
mleka kokosowego w puszce raczej nie ma problemu, można znaleźć je w prawie każdym sklepie spożywczym. Równie łatwo można je zrobić w domu- wystarczy
mieć blender,
wiórki kokosowe i
wodę. Zapraszam na domowe
Mleko kokosowe .
Składniki:1 szklanka
wiórków kokosowych1 szklanka wrzącej
wody1 i ½ szklanki przegotowanej, ciepłej
wodyWykonanie:
Wiórki kokosowe wsypujemy do wysokiego naczynia, zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy na co najmniej 2 godziny (można zostawić na całą noc), a następnie miksujemy za pomocą blendera.Durszlak wykładamy gazą, stawiamy nad czystą miską i do durszlaka przerzucamy zmiksowane wiórki, dokładnie odciskamy
mleko, a wiórki przerzucamy do blendera, zalewamy ½ szklanki
wody i miksujemy. Znowu na durszlak, odciskamy, miksujemy, odciskamy... (powtarzamy do momentu aż skończy nam się
woda).Gotowe
mleko przelewamy do butelki i trzymamy w lodówce (powinno być dobre przez 2-3 dni).
Mleko po jakimś czasie rozwarstwi się, ale wystarczy je wstrząsnąć, żeby znowu było jednolite.