ßßß
Osoby odczuwajaće dyskomfort po spożyciu mleka krowiego często sięgają po mleka roślinne – sojowe, ryżowe lub kokosowe. Niestety ich cena wciąż nie jest na tyle przystępna, abyśmy mogli korzystać z nich codziennie. Z resztą skład kupnego mleka roślinnego też nie rzadko pozostawia wiele do życzenia. A gdyby tak samemu robić sobie w domu takie mleko? Mielibyśmy przynajmniej pewność, że nie ma w nim konserwantów ani niepotrzebnej chemii... Dziś mam dla Was banalnie prosty przepis na mleko kokosowe.Składniki (na pół litra mleka):- 200 gr wiórków kokosowych- 600 ml wodyWiórki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na całą noc. Rano przecedzamy wiórki przez gazę a mleko przelewamy do szklanej, zamykanej butelki i nasze domowe mleko kokosowe gotowe.Ważne, aby wiórki były świeże (najlepiej z nieotwartej dotąd paczki), są wtedy wilgotne i aromatyczne, dzięki czemu nasze mleko również takie będzie.