Wykonanie
Przez długi czas kupowałam
mleko kokosowe w puszce, ale nigdy nie odpowiadał mi do końca jego skład. Przeszukałam więc internet, poczytałam trochę i okazało się, że produkcja domowego
mleka kokosowego jest dziecinnie prosta, dlatego od tego czasu sama je robię kilka
razy w tygodniu i zawsze mam zapas świeżego,
kokosowego mleka. Świetnie zastępuje ono to krowie, można je bez obaw używać do placków, wypieków, deserów, dań azjatyckich, no i oczywiście do
kawy... Smak
kawy nabiera zupełnie nowego wymiaru:) U osób z alergią na
krowie mleko jest to rewelacyjny zamiennik. No i co ważne, produkcja takiego
mleka jest naprawdę tania, koszt oceniam na 2,5-4 zł za 1 litr (potrzeba 1 opakowania 200 g wiórków). Koszt
mleka sklepowego to około 8 zł za 400 ml! Ważne jest, aby
wiórki kokosowe były ze sklepu ekologicznego lub stoiska "bio" w markecie, gdyż nigdy nie wiadomo jak mocno nasiarkowane są zwykłe wiórki. A pozostałą po miksowaniu pulpę
kokosową można wykorzystać na wiele sposobów:) W następnym przepisie podam Wam moją propozycję:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI (na 1 litr
mleka):200 g
wiórków kokosowych (najlepiej ekologicznych)1 litr + 200 ml przegotowanej zimnej
wody (może być mineralna, niegazowana)WYKONANIE:Wiórki wsyp do garnka i zalej
wodą. Odstaw na 8-12 h, najlepiej na całą noc.Po tym czasie zagotuj wiórki z
wodą, tak, aby były bardzo ciepłe, ale nie wrzały. Najlepiej sprawdzić temperaturę palcem, jeśli lekko parzy, temperatura jest właściwa (około 50-60 stopni C).Teraz zmiksuj wszystko w blenderze lub mikserze przez 4-5 minut.Na sitko połóż gazę i przecedź całość. Odciśnij dobrze pozostałe na sitku z gazą wiórki, po czym złap gazę za cztery rogi i dociśnij wiórki mocno, tak, aby reszta
mleka ściekło do garnka.
Mleko przelej najlepiej do słoika, ponieważ przed każdym użyciem należy je porządnie wstrząsnąć, gdyż
mleko kokosowe się rozwarstwia. Jest to zupełnie normalne.
Mleko przechowuj w lodówce maksymalnie 4-5 dni . Gotowe! Smacznego!