Wykonanie
Filet wyszedł bardzo soczysty z lekką nutą
słodyczy i pikantności. Od razu po upieczeniu ukroiłam 2 grube plastry i mieliśmy wspaniały obiad. Podałam je z
ryżem i
sałatą. Po wystudzeniu filet kroiliśmy na cienkie plasterki i jedliśmy na kanapkach.Lista zakupów:1 kg
filetu z indykamarynata:3 łyżki
sosu Worcestershire1 duża
pomarańcza (obrana i oczyszczona z białych błonek)1 mała obrana
cebula2 spore
papryczki chili- posiekane1 czubata łyżka
majonezu1 łyżeczka
pieprzu cytrynowegododatkowo:sok wyciśnięty z 1 małej
pomarańczysól do natarcia
mięsaFilet natrzeć
solą. Składniki marynaty zmiksować.
Mięso zalać marynatą i schować do lodówki na min. 12 godzin.
Mięso wyjąć i zdjąć nadmiar marynaty (ja nie zrobiłam tego aż tak bardzo dokładnie). Filet przełożyć do rękawa do pieczenia i podlać
sokiem z
pomarańczy. Piec w 180 st. ok. 1 godziny i 15 min. (na najniższej półce, ponieważ rękaw z folii sporo urośnie). Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw,aby
mięso ładnie się lekko zrumieniło.Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego :)