Wykonanie
Jeśli lubicie tatar wołowy, to filet americain powinien Wam również smakować. Co to w ogóle jest i jak to się je? W Holandii można zamówić ten smakołyk jako przystawkę/danie główne lub zjeść z nim kanapkę na lunch. Niestety nawet nie umiem przetłumaczyć nazwy, ale podobno wywodzi się od "amerykańskiego" sosu dodawanego do
mięsa. Dodajemy Worcestershire i
ketchup... Nie wiem, na ile Worcestershire jest amerykańskim sosem (pochodzi przecież z Anglii), ale na pewno holenderskim nie jest. A może jednak chodzi o ketchup? Słyszałam też wersję, że "americain" dlatego, że
mięso jest mielone jak w hamburgerze. Sama nie wiem, w którą wierzyć.Ale czy to ważne? Ważne, jak smakuje.Składniki dla 2 - 3 osób:300g świeżej
polędwicy wołowej1 niewielka
cebula (czerwona, lub
szalotka)2 łyżeczki slodkiej
papryki suszonej1 łyżeczka
papryki chilli suszonej2 łyżeczki
sosu Worcestershire1-2 łyżeczki
ketchupu1-2 łyżki
majonezu1 łyżka ostrej
musztardysól,
pieprzRobimy tak:Z
mięsa zdejmujemy błonki i mielimy lub drobniutko siekamy (jeśli ktoś ma cierpliwość i potrafi). Ja użyłam maszynki do
mielenia mięsa.
Cebulę również mielimy lub drobno siekamy i mieszamy z
mięsem. Dodajemy wszystkie płynne składniki, czyli
majonez,
ketchup,
musztardę, angielski
sos Worcestershire. Następnie dodajemy
słodką paprykę i
chilli. Z
chilli radzę uważać, bo jak przesadzimy to zepsujemy cały smak - dla niektórych 1/2 łyżeczki
chilli już wystarczy. Ja zawsze próbuję
mięso przed dodaniem kolejnej
przyprawy. Niektórzy dodają do filet americain również
surowe żółtko czy
ogórka konserwowego (w Holandii nie je się kiszonych), ja jednak uważam, ze
majonez wystarczająco zwilży
mięso, a
ogórek może leżeć pokrojony obok na talerzu.Podajemy albo w formie "klopsika" na talerzu z
bułką, albo po prostu na
bułce. Tak jak zwykły tatar zjadamy szybko.

Koszt przygotowania: ok 35 złotychCzas przygotowania: 10-15 minutStopień trudności: średnie, jeśli chcemy siekać
mięso, musimy ponadto uważać na
przyprawy