Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Oleg Ishchuk

Fot. ShutterstockPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia rosyjska

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Tort z blinczyków na słono - składniki:Ciasto:1 szklanka
mleka100 ml
wody niegazowanej50 ml
wody gazowanej200 g
mąki pszennejpo szczypcie
soli i
cukru50 ml
oleju lub kawałek
słoninyOraz:100 g roztopionego
masła10 dag drobno pokrojonego
wędzonego łososia10 dag czerwonego
kawioru10 dag zmiksowanego z kwaśną
śmietaną i
koperkiem twaroguTort z blinczyków na słono - sposób przygotowania: Miksujemy składniki ciasta, powoli dodając
mąkę. Smażymy jak naleśniki - na patelni natłuszczonej kawałkiem
słoniny lub pędzelkiem zamoczonym w
oleju. Składamy tort. Każdy blinczyk smarujemy roztopionym
masłem, a
potem kładziemy na nim kolejno:
wędzonego łososia, czerwony
kawior,
twaróg ze
śmietaną i
koperkiem, a na koniec znów
łososia. Przykrywamy następnym blinczykiem i powtarzamy czynności do wyczerpania składników. Wierzch
tortu dekorujemy
kawiorem i
koperkiem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu