Wykonanie
Już jakiś czas mam swój ulubiony przepis na pizzę (klik), który już znam na pamięć i tak na prawdę robię go już "na oko" :) Ale nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała nowego przepisu. Ciasto, z tego przepisu, jest, w smaku, takie jak w znanej nam pizzerii - "Pizza Hut". Osobiście, lubię tą pizzerię chociaż wolę pizzę domowego wykonania ;) Ale wracając do ciasta. Ciasto jest puszyste i miękkie, mimo, iż cienko je rozwałkowujemy przed pieczeniem. Dodatki to, oczywiście, kwestia gustu :)
![](/Data/Images/cook-yourself.blogspot.com\2013_slash_06_slash_pizza-przepis-na-ciasto-na-pizze-jak-z/l/-1008108257.JPG)
Składniki (na 3
spody o średnicy ok 20cm):- 4 szklanki
mąki pszennej- 1 łyżka
cukru- 25g świeżych
drożdży- 1 szklanki ciepłej
wody- 1/4 szklanki
mleka- 2 łyżki
oleju roślinnego (do ciasta)- 1 łyżkę
soli![](/Data/Images/cook-yourself.blogspot.com\2013_slash_06_slash_pizza-przepis-na-ciasto-na-pizze-jak-z/l/-83200890.JPG)
Z
drożdży,
cukru,
soli,
mleka i
wody zrobić zaczyn. Odstawić, żeby "ruszył".
Mąkę przesiać do miski. Do zaczynu dodać
olej i wymieszać. Dodać do
mąki i wyrabiać przez 10 minut, do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta.Ciasto podzielić na 3 kulki. Każdą z nich rozwałkować na placek o średnicy 20cm. Ułożyć na blaszce wysmarowanej
masłem lub
oliwą.Brzegi ciasta posmarować
olejem. Umieścić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5h.
![](/Data/Images/cook-yourself.blogspot.com\2013_slash_06_slash_pizza-przepis-na-ciasto-na-pizze-jak-z/l/-1849159671.jpg)
Po wyrośnięciu, ciasto posmarować
sosem pomidorowym (przepis klik) i ułożyć ulubione dodatki.Piec w piekarniku nagrzanym (na kamieniu do pizzy) do 200C (z teromoobiegiem) przez ok.20 minut (do zarumienienia się brzegów ciasta).Smacznego!
![](/Data/Images/cook-yourself.blogspot.com\2013_slash_06_slash_pizza-przepis-na-ciasto-na-pizze-jak-z/l/-30340938.JPG)
* przepis znaleziony na stronie 'Kingi Paruzel'