ßßß
 
            
         Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 kurczak pokrojony na 8 porcji1/4 łyżeczki pieprzu1.5 łyżeczki soli2.5 łyżki masła1 szklanka białego wytrawnego wina1/2 szklanki wody3 pomidory oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkękawałek cynamonu15-20 dag śliwek suszonych (bez pestek)2 łyżki octu z czerwonego wina2 łyżki cukruKurczak ze śliwkami - sposób przygotowania: Natrzyj kurczaka pieprzem i łyżeczką soli. Rozgrzej masło, zdejmij pianę, a na pozostałym czystym tłuszczu usmaż mięso na rumiano. Odwróć kawałki kurczaka skórką do góry, wlej wino, gotuj bez pokrywki, aż połowa odparuje. Wlej wodę, dodaj pomidory, cynamon, resztę soli i sporą szczyptę pieprzu. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i duś 15 minut. Dodaj śliwki, ocet i cukier. Gotuj jeszcze 10-15 minut pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Wyjmij je z rondla, ułóż na półmisku, przykryj folią aluminiową. Sos gotuj jeszcze 10 minut bez pokrywki, aż odparuje i zgęstnieje. Wtedy wyjmij z niego cynamon, polej kurczaka i od razu podawaj. Dobrym dodatkiem jest ryż na sypko. Kurczak duszony w winie jest miękki, delikatny i soczysty. Śliwki nie nadają mięsu słodyczy, raczej sprawiają, że nabiera ono lekko dymnego smaku.KAMIS przedstawia: Kulinarne Inspiracje...
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 kurczak pokrojony na 8 porcji1/4 łyżeczki pieprzu1.5 łyżeczki soli2.5 łyżki masła1 szklanka białego wytrawnego wina1/2 szklanki wody3 pomidory oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkękawałek cynamonu15-20 dag śliwek suszonych (bez pestek)2 łyżki octu z czerwonego wina2 łyżki cukruKurczak ze śliwkami - sposób przygotowania: Natrzyj kurczaka pieprzem i łyżeczką soli. Rozgrzej masło, zdejmij pianę, a na pozostałym czystym tłuszczu usmaż mięso na rumiano. Odwróć kawałki kurczaka skórką do góry, wlej wino, gotuj bez pokrywki, aż połowa odparuje. Wlej wodę, dodaj pomidory, cynamon, resztę soli i sporą szczyptę pieprzu. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i duś 15 minut. Dodaj śliwki, ocet i cukier. Gotuj jeszcze 10-15 minut pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Wyjmij je z rondla, ułóż na półmisku, przykryj folią aluminiową. Sos gotuj jeszcze 10 minut bez pokrywki, aż odparuje i zgęstnieje. Wtedy wyjmij z niego cynamon, polej kurczaka i od razu podawaj. Dobrym dodatkiem jest ryż na sypko. Kurczak duszony w winie jest miękki, delikatny i soczysty. Śliwki nie nadają mięsu słodyczy, raczej sprawiają, że nabiera ono lekko dymnego smaku.KAMIS przedstawia: Kulinarne Inspiracje... dań: Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym, Rozmarynowy kurczak z warzywami, Pikantna wołowina w winie, oraz Kurczak ze śliwką owijany boczkiem. To absolutna rewolucja i nowość na rynku przypraw. Ten innowacyjny produkt pozwoli łatwo i szybko przygotować inspirujące danie dla czteroosobowejPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
dań: Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym, Rozmarynowy kurczak z warzywami, Pikantna wołowina w winie, oraz Kurczak ze śliwką owijany boczkiem. To absolutna rewolucja i nowość na rynku przypraw. Ten innowacyjny produkt pozwoli łatwo i szybko przygotować inspirujące danie dla czteroosobowejPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu