ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)do ryby :4 tuszki dorady (wyfiletowane i oczyszczone)4 łyżki oleju1 duża garść gałązek świeżego rozmarynu do dekoracji2 cytrynysólpieprz do masła :2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu3 ząbki czosnku1 pomarańcza250 g masłaPieczona dorada z rozmarynem i masłem pomarańczowym - sposób przygotowania: Obrać i posiekać czosnek. Sparzyć pomarańczę wrzątkiem, a następnie zetrzeć skórkę. Posiekać drobno świeży rozmaryn. Utrzeć masło i dodać do utartego masła czosnek, skórkę pomarańczy oraz rozmaryn. Wyrobić wszystko razem do wymieszania i ułożyć na folii spożywczej. Zwinąć folię, zacieśniając masło w środku, a następnie skręcić wszystko bardzo ciasno, rolując kilkukrotnie, aby uzyskać walcowaty kształt. Wstawić masło do lodówki na ok. 2 godziny. Cytrynę sparzyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Rybę umyć, oczyścić, osuszyć, a następnie posolić i popieprzyć w środku. Włożyć do środka ryby po gałązce świeżego rozmarynu oraz kilka (2-3) plasterki cytryny. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wlać olej do brytfanki i ułożyć na nim rybę. Piec 15 minut, a następnie odwrócić rybę na drugą stronę i zapiekać dalsze 10 minut. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić na ok. 5 minut, aby mięso ryby doszło. Pokroić masło w pasterki, ułożyć na każdej rybie po 3-4 plasterki i poczekać ok. 1 minuty, aż masło zacznie się rozpuszczać. Podawać np. z ziemniakami z wody.Dorada z grilla z czosnkiem i cytryną [Gotuj z Melanią]Pieczona ryba - nie tylko od święta
rozmarynem i cytrusami. W ten sposób możesz przygotować również inne gatunki ryb, np. pstrąga. Pieczona dorada z rozmarynem i masłem pomarańczowym Do ryby: 4 tuszki dorady (wyfiletowane i oczyszczone) 4 łyżki oleju 1 duża garść gałązek świeżego rozmarynu do dekoracji 2 cytryny sól pieprz Do masła: 2Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu