ßßß
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4 steki z polędwicy po około 170 g każdysól i czarny pieprz4 łyżeczki oleju100 g masła ogrzanego do temperatury pokojowej2 ząbki czosnku obrane i rozgniecione2 łyżki świeżej natki pietruszki drobno posiekanejSteki z masłem czosnkowym - sposób przygotowania: Przygotować masło czosnkowe: masło, czosnek i natkę pietruszki dokładnie wymieszać w miseczce. Masę przełożyć na środek kawałka papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Zawinąć, formując wałek grubości około 3 cm. Skręcić końce papieru lub folii i włożyć do lodówki na godzinę, żeby masło stwardniało. Steki oprószyć solą i czarnym pieprzem. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu olej, tak by zaczął dymić. Przełożyć mięso na patelnię. Jeśli ma być średnio wysmażone, smażyć 2 minuty, odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Aby stek był dobrze wysmażony, należy pozostawić go na ogniu minutę dłużej z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości kotletów, zawsze więc należy sprawdzać, czy są już dobre, nakłuwając jeden z nich w środku końcem ostrego noża. Wyjąć masło z lodówki, odwinąć z papieru lub folii. Pokroić na kawałki i układać na wierzchu steków.Jak przyrządzić sos ogórkowo-czosnkowyCzosnek - dla smaku i zdrowia
? źródło: Okazje.info Takie masło będzie doskonałe zarówno jako dodatek do pieczywa, jak i mięsa bądź ryby (sprawdź na przykład nasz przepis na steki z masłem czosnkowym ). Masło tymiankowo-czosnkowe 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 10 dag miękkiego masła 3 łyżki posiekanej natki 2Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu