ßßß Cookit - przepis na Szybki deser owocowy

Szybki deser owocowy

nazwa

Wykonanie

Wbrew nazwie nie jest to typowy deser gdyż jest on bardziej kwaśny niż słodki, a zamiast masy kalorii zawiera masę witamin. Ponieważ postanowienia noworoczne przynajmniej przez pierwszy tydzień trzeba wypełniać postanowiliśmy się z mężem trochę poodchudzać w tym tygodniu. Nie jesteśmy ludźmi aktywnymi a ja wręcz sportu nie cierpię. Dlatego nasza forma odchudzania opiera się głównie na ograniczeniu liczby kalorii nie redukując jednocześnie liczby ani wielkości posiłków. Ciekawe ile wytrzymamy? 😛
Jest to deser oparty na herbatnikach, owocach leśnych, kremie cytrynowym i galaretce z czerwonego wina. Koszt całego deseru nie powinien przekroczyć 20 złotych (nie wliczając wina). Zamiast wina można użyć soku do rozcieńczania np. o smaku malin Paola lub po prostu jakiejś czerwonej galaretki.
Składniki:
duża paczka herbatników (lub biszkoptów, lub kruchy spód, lub gotowy biszkopt)
ok 500g jogurtu naturalnego (lub śmietany 18%, lub serka homogenizowanego)
ok 50g cukru brązowego (lub cukru pudru)
1/3 szklanki gorącej wody
duże opakowanie żelatyny
skórka z cytryny
opakowanie mrożonych owoców (ja użyłam kupionej w Lidlu mieszanki owoców czerwonych na kompot)
400-500ml czerwonego wina (ja użyłam Gamay’a z MΌS)
kilka łyżeczek cukru (może być biały, cukier puder lub brązowy)
W tortownicy układamy herbatniki (pokruszone na spodzie a po bokach w całości). Warto tortownicę wyłożyć folią spożywczą w razie gdyby okazało się, że forma nie jest do końca szczelna. Na herbatniki wylewamy krem jogurtowy.
Do misy miksera wlewamy jogurt naturalny, dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Żelatynę (pół opakowania) rozpuszczamy przez 5 min w gorącej wodzie i gdy ona trochę przestygnie wlewamy do misy miksera i mieszamy kilka minut tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki aż krem się „zsiądzie”. W tym czasie można przygotować galaretkę z wina. W szklance rozpuszczamy przez kilka minut pozostałą część żelatyny w niewielkiej ilości zimnego wina lub wody. Pozostałe wino i cukier zagotowujemy w rondelku i dodajemy napęczniałą żelatynę. Dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Gdy galaretka zaczyna tężeć a krem w lodówce w tortownicy już zastygł możemy najpierw wyłożyć owoce na krem a następnie zalać wszystko tężejącą galaretką. Znowu schładzamy w lodówce. Najlepiej przez noc.
Inspiracja zaczerpnięta z www.kwestiasmaku.com
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/szybki-deser-owocowy