Wykonanie
SkładnikiSpód:2
jajka50 g drobnego
cukru do wypieków50 g
mąki2 łyżki
cukru wanilinowegoMasa jogurtowa:600 ml
jogurtu naturalnego100 g drobnego
cukru trzcinowego1 łyżeczka startej
skórki z cytryny20 g
żelatyny450 g mieszanych
mrożonych owoców300 ml
czerwonego wina6 łyżek
wody50 g
brązowego cukru trzcinowego20 g
żelatynyPrzygotowanieSpód:
Jajka ogrzać w temperaturze pokojowej. Na dno formy o wymiarach około 20 x 25 cm położyć wycięty arkusz z papieru do pieczenia lub użyć tortownicy o średnicy 25 cm i na dno położyć arkusz papieru, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Żółtka ubijać z drobnym
cukrem i
cukrem waniliowym do uzyskania białej i puszystej masy. Wsypać
mąkę (najlepiej przez sitko, w 2 partiach) i za każdym razem delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać ubite na sztywną pianę
białka i również delikatnie połączyć składniki, tak aby objętość piany nie zmniejszyła się. Wyłożyć do formy i piec przez 20 minut.Masa jogurtowa:
Żelatynę włożyć do dużej miski, dodać kilka łyżek gorącej
wody i całkowicie rozpuścić
żelatynę w wodzie. Mieszając, stopniowo dodawać
jogurt. Dodać startą
skórkę z cytryny i
cukier trzcinowy, dokładnie wymieszać. Gdyby w
jogurcie tworzyły się grudki z
żelatyny, wystarczy miskę z
jogurtem postawić na garnku z gotującą się
wodą i mieszać aż
żelatyna całkowicie się rozpuści.Gdy masa zacznie już tężeć wyłożyć ją na przygotowany spód. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretka z
wina:
Wino wlać do rondelka, dodać
wodę i
cukier trzcinowy, zagotować. Po 2 minutach gotowania odstawić z ognia i dodać
żelatynę uprzednio rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącego
wina. Dokładnie wymieszać aż
żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.Na zastygniętą masę
jogurtową wyłożyć zamrożone
owoce i polać wystudzoną i tężejącą
galaretką. Wstawić do lodówki na minimum godzinę lub do czasu aż
galaretka zesztywnieje.