ßßß Cookit - przepis na Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

nazwa

Wykonanie

Ha! Środek zimy, a ja zajadam się pierogami z jagodami! :) I to nie z jakimiś tam jagodami, tylko z własnoręcznie zbieranymi :) Zamrożonymi i teraz specjalnie na tę okoliczność wyjętymi z zamrażalnika. Bo otóż teściwa zapowiedziała się z wizytacją i przyobiecała zrobić pierogi. A jak obiecała to dziarsko się wzięła do pracy. Przepis na pierogi jest w sumie tak prosty, że prostszy już być nie może.
0,5 kg mąki
1 jajko
woda (tak na oko dolewać - albo lepiej na mąkę :))
2 łyżki cukru
Prawda, że nie wygląda skomplikowanie? Pewnie lepienie pierogów to poważna sprawa, ale Marzenka, znaczy sie teściowa, przywiozła ze sobą szczękę teściowej, czyli specjalne urządzenie do lepienia pierogów. Z czymś takim to każdy da sobie radę :)
Tak więc wszystkie składniki zmieszać ze sobą na stolnicy i powyrabiać aż będą wyrobione. A potem wałek w dłoń i wałkujemy na cieniutkie ciasto (stolnicę naturalnie najpierw posypujemy mąką). I wycinami kółka. Kółka można wyciąć różnymi narzędziami: może to być szklanka (wtedy pierogi będę malutkie) może być kufel do piwa (wtedy będą większe), a może być również owa szczęka teściowej :) Bo szczęka jest narzędziem kompleksowym, nie tylko lepi, ale i wycina :) Jak już mamy powycinane wszystkie kółka to w środek każdego nakładamy niewielka porcję jagód i łyżeczkę cukru. Nie mam pojęcia jak się ręcznie lepi pierogi, ale przy pomocy szczęki sprawa jest prosta - widać na zdjęciu. A jak już ulepiliśmy to wrzucamy po kilka sztuk na wrzątek. Jak wypłyną na powierzchnię (trwa to kilka chwil) to już są prawie gotowe. Jeszcze gotować ze dwie minuty i już zupełnie gotowe. I absolutnie pyszne! Dziękuję ci teściowo! :)
Z tych składników wyszło około 30 pierogów (nie pamiętam dokładnie i zapomniałem zawczasu policzyć). A ja swoją porcję polałem śmietaną i posypałem brązowym cukrem trzcinowym.
A właśnie, bo jak widać na zdjęciu mam okrutnie tandetną ceratkę w kuchni. Uwielbiam ją! :) :)
Źródło:http://www.chleby.info/2011/01/pierogi-z-jagodami.html