Wykonanie

Aromatyczne
ciasto drożdżowe z wyraźną nutą
maślaną i
migdałową z dodatkiem
konfitury z
pomarańczy. Idealne na podwieczorek i do
herbatki. Fajnie nadaje się na babski wieczorek przy
winie.Dzięki dodatkowi
pomarańczy ciasto jest przyjemnie wilgotne.Składniki:500g
mąki pszennejpół łyżeczki
soli morskiej3 łyżki
cukru250ml
mleka letniego20g świeżych
drożdży100g stopionego
masła50g mielonych
migdałówW letnim
mleku rozpuszczamy
cukier i
drożdże. Odstawiamy na 10 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (ja wyrabiałam standardowo w automacie do
chleba). Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Lekko zagniatamy i wałkujemy. Nakładamy
konfiturę i zwijamy ciasno w rulon, podwijamy rogi tak żeby
konfitura nie wypływała. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 10-15 min. Pieczemy w 180’C przez około 30 min.Wierzch lukrujemy i posypujemy mielonymi
migdałami.