ßßß Cookit - przepis na Strucla migdałowa z konfiturą pomarańczową

Strucla migdałowa z konfiturą pomarańczową

nazwa

Wykonanie

Aromatyczne ciasto drożdżowe z wyraźną nutą maślaną i migdałową z dodatkiem konfitury z pomarańczy. Idealne na podwieczorek i do herbatki. Fajnie nadaje się na babski wieczorek przy winie.
Dzięki dodatkowi pomarańczy ciasto jest przyjemnie wilgotne.
Składniki:
500g mąki pszennej
pół łyżeczki soli morskiej
3 łyżki cukru
250ml mleka letniego
20g świeżych drożdży
100g stopionego masła
50g mielonych migdałów
W letnim mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Odstawiamy na 10 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (ja wyrabiałam standardowo w automacie do chleba). Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Lekko zagniatamy i wałkujemy. Nakładamy konfiturę i zwijamy ciasno w rulon, podwijamy rogi tak żeby konfitura nie wypływała. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 10-15 min. Pieczemy w 180’C przez około 30 min.
Wierzch lukrujemy i posypujemy mielonymi migdałami.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/strucla-migdalowa-z-konfitura-pomaranczowa