Wykonanie
Nie mam doświadczenia w gotowaniu z użyciem fig… Kupiłam ostatnio 1 (!) sztukę, żeby spróbować „coś” z niej stworzyć. I stworzyłam :) Powstała całkiem przyjemna kanapka z
figą :)Składniki (na 2 kanapki):1
figa2-3 łyżki
miodu (nie żałuj ;)kilka
orzechów włoskich1
bułka (taka, jaką lubisz)
biały ser (taki jaki lubisz, w ilości jaką lubisz)
figę pokrój w ok 1,5-2mm plasterki
miód wlej na małą patelenkę, włóż do niego pokrojoną
figę, gotuj na małym ogniu przez kilka minut (w trakcie przełóż plasterki na drugi bok uważając, by się nie rozpadły)bułeczkę podgrzej (wsadź na chwilę do nagrzanego pieca albo użyj tostera), przekrój tak, by powstały 2 kromkinałóż na
bułkę tyle
sera ile uważasz za stosowne ;)przełóż
figi na
ser, a do pozostałego ciepłego
miodu wrzuć pokruszone
orzechy, wymieszaj i polej nimi
figi*Smacznego! :)*jeżeli uznasz, że sosu
miodowego jest za mało, nie wahaj się i polej kanapki dodatkowym
miodem ;)…Od dziecka żyję w przeświadczeniu, że śniadanie powinno być słodkie ;) Najlepiej grzanka z
białym serem i
dżemem lub
miodem. Ta kanapka jest pójściem o krok dalej – zamiast
pieczywa tostowego – świeża bułeczka podgrzana w piecu, zamiast
dżemu ze sklepowej półki –
świeża figa w miodzie :)Oto moja propozycja 1. posiłku do akcji Kuchnia 24/7 -> Śniadanie: 7:30