Wykonanie
Zapraszam na bardzo smaczny deser na ciepło z
figami w roli głównej. Nie wymaga on wielu składników i długiego czasu do przygotowania, a przyjemność w smakowaniu ogromna.Składniki:4 dojrzale
figi (na 2 osoby)kilka gałązek świeżego
tymianku50 g Gorgonzoli1 łyżka uprażonych
włoskich orzechów1 łyżka
oliwy4 łyżki
miodu wielokwiatowegoWykonanie:
Figi umyć, osuszyć, odkroić końcówki, przekroić na krzyż do połowy. Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie
oliwą. Ułożyć w nim
figi, do każdej wlać około 1 łyżeczki
miodu i ponadziewać małymi kawałkami gorgonzoli. Położyć na nich gałązki świeżego
tymianku. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni około 10-15 minut do połączenia się smaków. Przed podaniem pozbyć się upieczonych gałązek
tymianku i udekorować uprażonymi
orzechami. Podawać na ciepło.Przed pieczeniem:
Smacznego.