ßßß Cookit - przepis na Figi zapiekane z gorgonzolą, miodem i świeżym tymiankiem

Figi zapiekane z gorgonzolą, miodem i świeżym tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na bardzo smaczny deser na ciepło z figami w roli głównej. Nie wymaga on wielu składników i długiego czasu do przygotowania, a przyjemność w smakowaniu ogromna.
Składniki:
4 dojrzale figi (na 2 osoby)
kilka gałązek świeżego tymianku
50 g Gorgonzoli
1 łyżka uprażonych włoskich orzechów
1 łyżka oliwy
4 łyżki miodu wielokwiatowego
Wykonanie:
Figi umyć, osuszyć, odkroić końcówki, przekroić na krzyż do połowy. Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie oliwą. Ułożyć w nim figi, do każdej wlać około 1 łyżeczki miodu i ponadziewać małymi kawałkami gorgonzoli. Położyć na nich gałązki świeżego tymianku. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni około 10-15 minut do połączenia się smaków. Przed podaniem pozbyć się upieczonych gałązek tymianku i udekorować uprażonymi orzechami. Podawać na ciepło.
Przed pieczeniem:
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/09/figi-zapiekane-z-gorgonzola-miodem-i.html