Wykonanie
Dziś zapraszam Was na kolejny efekt wspólnego gotowania. Sam nie wiem, którą jego wersję wolę. Czy dowolność czy narzucony przepis.Pierwszy jest totalną niespodzianką. Praktycznie nie jestem w stanie spodziewać się co Koleżanki i Koledzy przygotowali. W drugim przypadku też zbyt pewny nie jestem. Chociaż przygotowujemy to samo danie, nie ma najmniejszych szans, aby wynik był ten sam. Wygląd, sposób podania nie będą identyczne.Jednak nie przepis decyduje o efekcie końcowym, a osoba, która się do niego stosuje w mniejszym bądź większym stopniu. A jeśli chodzi o wszystkich gotujących, to mam wrażenie, że możemy mówić raczej o mniejszym niż o większym stopniu :-)Zapraszam zatem na pysznego, niebanalnego tosta. Tosta zapieczonego ze słodziutką
dynią, pikantnym
serem gorgonzola, aromatycznymi
orzechami i
miodem, który pod wpływem temperatury delikatnie ulega karmelizacji. Cud
miód jednym słowem ;-)Chlebek użyty do przygotowania tego smakowitego tosta znajdziecie tutaj ...
Składniki (4 tosty):4 kromki dobrego
pieczywa (jutro przepis)600-700 g dyni, ze skórą, bez pestek (1/2 małej Hokkaido)spora garść
orzechów włoskich, łuskanych1 łyżka
tymianku, suszonego100 g
sera gorgonzola4 łyżeczki
miodu, płynnego
oliwa z oliwekNagrzać piekarnik do 200 stopni (górna i dolna grzałka).
Dynię pokroić w półplastry o grubości 1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropić
oliwą z oliwek. Włożyć do piekarnika i piec 20-25 minut. po upieczeniu wyciągnąć z pieca.W międzyczasie podprażyć na suchej patelni
orzechy włoskie.Po upieczeniu dyni włożyć do piekarnika, na kratce, kromki
pieczywa. Piec 2 minuty. Wyciągnąć
chleb i ułożyć na nim upieczoną wcześniej
dynię pozbawioną skóry i pokrojoną w sporą kostkę, podprażone
orzechy oraz kawałki
sera gorgonzola. Wszystko posypać
tymiankiem i polać
miodem.Gotowe kromki ułożyć na kratce i umieścić w piekarniku (górna grzałka/opiekanie + termoobieg) na kilka minut, aż
miód ładnie się skarmelizuje, a
ser stopi. Po wyjęciu z pieca podawać i zjadać. Natychmiast!Smacznego:-)Inspiracja: River Cottage veg everyday