ßßß

Składniki (4 tosty):4 kromki dobrego pieczywa (jutro przepis)600-700 g dyni, ze skórą, bez pestek (1/2 małej Hokkaido)spora garść orzechów włoskich, łuskanych1 łyżka tymianku, suszonego100 g sera gorgonzola4 łyżeczki miodu, płynnegooliwa z oliwek
Nagrzać piekarnik do 200 stopni (górna i dolna grzałka). Dynię pokroić w półplastry o grubości 1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropić oliwą z oliwek. Włożyć do piekarnika i piec 20-25 minut. po upieczeniu wyciągnąć z pieca.W międzyczasie podprażyć na suchej patelni orzechy włoskie.Po upieczeniu dyni włożyć do piekarnika, na kratce, kromki pieczywa. Piec 2 minuty. Wyciągnąć chleb i ułożyć na nim upieczoną wcześniej dynię pozbawioną skóry i pokrojoną w sporą kostkę, podprażone orzechy oraz kawałki sera gorgonzola. Wszystko posypać tymiankiem i polać miodem.Gotowe kromki ułożyć na kratce i umieścić w piekarniku (górna grzałka/opiekanie + termoobieg) na kilka minut, aż miód ładnie się skarmelizuje, a ser stopi. Po wyjęciu z pieca podawać i zjadać. Natychmiast!Smacznego:-)Inspiracja: River Cottage veg everyday