ßßß
(forma 30 x 30 cm)Składniki:4 żółtka150 g cukru20 g świeżych drożdży (lub 10 g instant)1 szklanka ciepłego mleka470 g mąki pszennejstarta skórka z 1 cytryny65 g masła, roztopionego500 g rabarbaru i truskawek, pokrojonych w 1 cm kawałkiSkładniki na kruszonkę:180 g mąki pszennej100 g cukru125 g roztopionego masłaPrzygotowanie:Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 30 × 30 cm.Za pomocą miksera ubij żółtka z cukrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy.W 1/2 l naczyniu wymieszaj drożdże z mlekiem. Zostaw na kilka minut, aż pojawią się bąbelki, po czym wlej mieszankę do masy jajecznej i dokładnie zmiksuj.Dodaj mąkę, skórkę z cytryny, stopione masło i zmiksuj do dokładnego połączenia się składników, przez kilka minut. Przełóż tak przygotowane ciasto do naoliwionej miski i odstaw przykrytą ręcznikiem kuchennym w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość.W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki kruszonki, aż do pojawienia się charakterystycznych grudek.Wyrośnięte ciasto wyłóż do przygotowanej blaszki, spłaszcz je i wyłóż przygotowane owoce po czym posyp całość kruszonką. Odstaw na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.Włóż ciasto i piecz przez 35 – 45 minut lub do ładnego zarumienienia/złotego. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.Smacznego!
English versionSweet yeast rhubarb and strawberry cake(30 x 30 baking pan)Ingredients:4 egg yolks150 g sugar20 g fresh yeast (or 10 g instant)1 cup milk, lukewarm470 g plain flourlemon zest from 1 lemon65 g butter, melted500 g rhubarb and strawberries chopped into 1 cm piecesFor crumble:180 g plain flour100 g sugar125 g butter, meltedPreparation:Line a 30×30 cm pan with parchment paper.In a bowl of stand mixer mix egg yolks and sugar until light and fluffy.In a 1/2-liter bowl mix yeast and milk and leave it until it become frothy. Add the yeast mixture to the egg mixture and mix it.Add flour, lemon zest, melted butter and mix until combine. Next knead the dough briefly with a mixerPrepare crumble – mix all the ingredients until you get crumbles.Leave the dough to rise for one hour or until it doubles in size. Flatten it, arrange the fruits at the top of the dough and sprinkle with the crumble. Allow to rise for another 30 minutes.Preheat the oven to 180 oC.Bake for 35 – 45 minutes, or until golden. Remove from the oven and leave it to cool.Enjoy!
Share the post "Słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami / Sweet yeast rhubarb and strawberry cake"


