ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Share the post "Słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami / Sweet yeast rhubarb and strawberry cake"
Dziś przedstawiam łatwy przepis na klasyczne ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i słodką kruszonką. Przyznaję, że mam słabość do ciast drożdżowych, dlatego staram się nie robić ich zbyt często, gdyż nawet bez tego mam tu i ówdzie już za dużo:) Tak czy inaczej, to ciasto jest doskonałym dodatkiem do popołudniowej, niedzielnej kawy. Rabarbar i truskawki można zamienić na inne sezonowe lub ulubione owoce. Polecam!
Scroll down for recipe in English
(forma 30 x 30 cm)
Składniki:
4 żółtka
150 g cukru
20 g świeżych drożdży (lub 10 g instant)
1 szklanka ciepłego mleka
470 g mąki pszennej
starta skórka z 1 cytryny
65 g masła, roztopionego
500 g rabarbaru i truskawek, pokrojonych w 1 cm kawałki
Składniki na kruszonkę:
180 g mąki pszennej
100 g cukru
125 g roztopionego masła
Przygotowanie:
Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 30 × 30 cm.
Za pomocą miksera ubij żółtka z cukrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy.
W 1/2 l naczyniu wymieszaj drożdże z mlekiem. Zostaw na kilka minut, aż pojawią się bąbelki, po czym wlej mieszankę do masy jajecznej i dokładnie zmiksuj.
Dodaj mąkę, skórkę z cytryny, stopione masło i zmiksuj do dokładnego połączenia się składników, przez kilka minut. Przełóż tak przygotowane ciasto do naoliwionej miski i odstaw przykrytą ręcznikiem kuchennym w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki kruszonki, aż do pojawienia się charakterystycznych grudek.
Wyrośnięte ciasto wyłóż do przygotowanej blaszki, spłaszcz je i wyłóż przygotowane owoce po czym posyp całość kruszonką. Odstaw na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.
Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
Włóż ciasto i piecz przez 35 – 45 minut lub do ładnego zarumienienia/złotego. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego!
English version
Sweet yeast rhubarb and strawberry cake
(30 x 30 baking pan)
Ingredients:
4 egg yolks
150 g sugar
20 g fresh yeast (or 10 g instant)
1 cup milk, lukewarm
470 g plain flour
lemon zest from 1 lemon
65 g butter, melted
500 g rhubarb and strawberries chopped into 1 cm pieces
For crumble:
180 g plain flour
100 g sugar
125 g butter, melted
Preparation:
Line a 30×30 cm pan with parchment paper.
In a bowl of stand mixer mix egg yolks and sugar until light and fluffy.
In a 1/2-liter bowl mix yeast and milk and leave it until it become frothy. Add the yeast mixture to the egg mixture and mix it.
Add flour, lemon zest, melted butter and mix until combine. Next knead the dough briefly with a mixer
Prepare crumble – mix all the ingredients until you get crumbles.
Leave the dough to rise for one hour or until it doubles in size. Flatten it, arrange the fruits at the top of the dough and sprinkle with the crumble. Allow to rise for another 30 minutes.
Preheat the oven to 180 oC.
Bake for 35 – 45 minutes, or until golden. Remove from the oven and leave it to cool.
Enjoy!
Share the post "Słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami / Sweet yeast rhubarb and strawberry cake"
Źródło:http://karmelowy.pl/slodkie-ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem-i-truskawkami-sweet-yeast-rhubarb-and-strawberry-cake