ßßß
Składniki:- nadzienie:około 1 kg rabarbarukilka-kilkanaście łyżek cukru- ciasto:250 g mąki pszennejpół kostki masła4 łyżki zimnego mleka1 żółtko1 łyżka drobnego cukru- kruszonka:150 g mąki pszennej100 g masła75 g cukru (użyłam brązowego)Przygotowanie:Przygotuj nadzienie. Umyty rabarbar pokrój w centymetrowe kawałki, wrzuć do garnka lub głębokiej patelni, podlej kilkoma łyżkami wody (aby uniknąć przysmażenia), skrop sokiem z cytryny i dodaj na początek kilka łyżek cukru. Duś około 45-60 minut, aż rabarbar zmięknie, wręcz się rozgotuje, nadmiar płynu odparuje, a całość zgęstnieje. Powinna być to konsystencja zbliżona do uprażonych na szarlotkę jabłek, no może nieco rzadsza, mazista, byle nie wodnista. W międzyczasie mieszaj i sprawdzaj czy całość się nie przysmaża, lecz jedynie dusi. Dosłódź w razie potrzeby.Gdy rabarbar się dusi możesz przygotować ciasto. W misce umieść mąkę, cukier, sól i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiaj palcami, aż powstanie konsystencja zbliżona do okruszków. Następnie dodaj żółtko i używając spiralnych końcówek miksera, zmiksuj. Miksując dodawaj stopniowo mleko, ciasto powinno zacząć zbijać się w jedną całość. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na około 40-50 minut.Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiaj palcami, aż uformują się różnej wielkości, ale raczej niewielkie okruszki. Następnie dodaj cukier. Wymieszaj wszystko dokładnie i dalej, za pomocą dłoni i palców, ugniatając i rozkruszając składniki uformuj kruszonkę.Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty lub tortownicę formując brzeg na parę centymetrów. Ciasto nakłuj widelcem, a następnie wyłóż rabarbarowe nadzienie. Na koniec posyp całość równomiernie kruszonką. Piecz około 45 minut, aż kruszonka i brzeg się zarumienią. Pyszne na ciepło i po ostudzeniu.


Shortcrust rhubarb pie with crumbly toppingIngredients:- filling:1 kg rhubarbsugar- crust:250 g all-purpose flour100g unsalted butter4 tablespoons of cold milk1 egg yolk1 tablespoon caster sugar- crumbly topping:150 g all-purpose flour100 g butter75 g sugarPreparation:First prepare the filling. Slice washed rhubarb into half inch chunks, put them in a saucepan or deep frying pan and add 3-4 tablespoons of water. Sprinkle with lemonjuice and add sugar (start with a few tablespoons and add more later if needed). Simmer for about 45-60 minutes untill rhubarb is soft and you get nice and quite thick rhubarb jam.While rhubarb is still simmering you can prepare the crust. Put flour, sugar, salt and diced butter in a bowl. Mix everything using your fingers until it turns into delicate soft crumbles. Add egg yolk and start mixing with spiral mixer then add milk in gradual stream until dough gets more sticky. Form a ball, put in a foil and refrigerate for about 40 minutes.Now let's make crumbly topping. Put flour, salt and diced butter into a bowl. Mix with your fingers to get small crumbs texture. Add sugar and mix everything together. With your hands form bigger clods and then crush them to get smaller an bigger crumbs.Preheat oven to 180C (350F). Roll out the dough and use it to line a tart tin (bottom and edges). Prick the base all over with a fork. Pour rhubarb jam over the dough then sprinkle evenly with crumbly topping. Bake for about 45 minute, crumbles should turn golden brown. Serve immediately or after cooling.