Wykonanie


Ktoś kiedyś powiedział, że placki, naleśniki i inne mączne potrawy są niezwykle niezdrowe i tuczące. Nie mogłam powstrzymać śmiechu. Uznałam, że ów osoba dała wiarę plotkom rozsiewanym przez różne kolorowe pisemka i podrzędne fora, które dzięki swego rodzaju modzie odchudzanie, mniej lub bardziej zdrowe, szybko stały się sławne. Cóż - może po prostu ów osoba nie pomyślała o tym, by przygotować pancakes w nieco innym wydaniu? Może do tej
pory wyobrażała sobie je jako kupny, pełen "ciekawych" dodatków 'E"
miks w pudełku? Trudno określić, jednak w plackach prezentowanych dzisiaj trudno doszukać się szkodliwych składników.
Mąka żytnia i
płatki owsiane to dobre źródła zdrowych węglowodanów i błonnika, a pestki stanowią skarbnicę nienasyconych kwasów tłuszczowych .
Jogurt naturalny nie tylko dodaje plackom delikatnego smaku, ale i korzystnie wpływa na organizm, wspierając odporność i zapewniając porcję
białka .

/1 porcja/- 30g
mąki żytniej- 30g
płatków owsianych- 3 łyżki pestek
słonecznika- 1 łyżka pestek dyni- 1
jajko- 100g
jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma- 1 łyżka
syropu z agawy- 1 łyżeczka
oleju- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
cynamonuDwie łyżki
płatków słonecznika miażdżymy nożem lub w blenderze. W misce mieszamy
mąkę, zmielone pestki,
płatki owsiane,
cynamon i
proszek do pieczenia. Następnie dodajemy
jajko,
jogurt,
olej i
syrop. Miksujemy. Na samym końcu dodajemy łyżkę całych
ziaren słonecznika oraz dyni i mieszamy. Smażymy placuszki z obydwu stron do zarumienienia na rozgrzanej patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami: na zdjęciu domowy
dżem truskawkowy,
jogurt naturalny i
ziarna słonecznika.