ßßß Cookit - przepis na Placki owsiane na słonecznikową nutę

Placki owsiane na słonecznikową nutę

nazwa

Wykonanie

Ktoś kiedyś powiedział, że placki, naleśniki i inne mączne potrawy są niezwykle niezdrowe i tuczące. Nie mogłam powstrzymać śmiechu. Uznałam, że ów osoba dała wiarę plotkom rozsiewanym przez różne kolorowe pisemka i podrzędne fora, które dzięki swego rodzaju modzie odchudzanie, mniej lub bardziej zdrowe, szybko stały się sławne. Cóż - może po prostu ów osoba nie pomyślała o tym, by przygotować pancakes w nieco innym wydaniu? Może do tej pory wyobrażała sobie je jako kupny, pełen "ciekawych" dodatków 'E" miks w pudełku? Trudno określić, jednak w plackach prezentowanych dzisiaj trudno doszukać się szkodliwych składników. Mąka żytnia i płatki owsiane to dobre źródła zdrowych węglowodanów i błonnika, a pestki stanowią skarbnicę nienasyconych kwasów tłuszczowych . Jogurt naturalny nie tylko dodaje plackom delikatnego smaku, ale i korzystnie wpływa na organizm, wspierając odporność i zapewniając porcję białka .
/1 porcja/
- 30g mąki żytniej
- 30g płatków owsianych
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 jajko
- 100g jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
Dwie łyżki płatków słonecznika miażdżymy nożem lub w blenderze. W misce mieszamy mąkę, zmielone pestki, płatki owsiane, cynamon i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jajko, jogurt, olej i syrop. Miksujemy. Na samym końcu dodajemy łyżkę całych ziaren słonecznika oraz dyni i mieszamy. Smażymy placuszki z obydwu stron do zarumienienia na rozgrzanej patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami: na zdjęciu domowy dżem truskawkowy, jogurt naturalny i ziarna słonecznika.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2014/03/placki-owsiane-na-sonecznikowa-nute.html