ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

jednoporcjowe ciasto marchewkowe z migdałami i Dulce de Leche
carrot cake for one with almonds and Dulce de Leche
Jutro pierwszy dzień Altstadtfest. Od kilku lat jestem regularnym bywalcem na tym święcie, a już drugi rok muszę po prostu wyjść z domu, by się na nim znaleźć. Planuję zrobić dużo zdjęć. W tym roku będę w towarzystwie innych osób. Ja sama też będę inna. Czasem zastanawiam się, jak zmieniło się wszystko wokół mnie i we mnie. Lubię te zmiany, lubię to, że za rok nie będę już w Niemczech. Pojadę dalej. Teraz się nie zastanawiam. Sentymentalnie zachęcam do obejrzenia poprzedniej relacji, którą zrobiłam jeszcze w początkowej fazie istnienia mojego bloga. Kolejna będzie zdecydowanie mniej skromna... Jednak to dopiero w weekend.
Wiecie, nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego. Podczas gdy kombinowałam na wszelkie sposoby z innymi warzywami, tego najpopularniejszego nie zdecydowałam się zapiec. Do dzisiaj. Zakochałam się w smaku tego marchewkowego wypieku, który urzeka zarówno korzennymi aromatami, jak i specyficzną marchewkową nutą, której nie sposób się oprzeć.
/1 porcja/
- 30g mąki żytniej
- 30g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 100g marchwi
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżka mączki migdałowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. W miseczce mieszamy mąki, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Następnie dodajemy jajko, syrop z agawy, stopione masło i jogurt. Wszystko dokładnie łączymy i wkładamy do uprzednio lekko natłuszczonej kokilki. Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy 40 minut. Studzimy.
*spód ciasta jest ciemniejszy, gdyż dodałam do niego jeszcze więcej cynamonu
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/08/404-thursday-po-raz-pierwszy-ciasto.html