Wykonanie

jednoporcjowe ciasto
marchewkowe z
migdałami i Dulce de Lechecarrot
cake for one with almonds and Dulce de LecheJutro pierwszy dzień Altstadtfest. Od kilku lat jestem regularnym bywalcem na tym święcie, a już drugi rok muszę po prostu wyjść z domu, by się na nim znaleźć. Planuję zrobić dużo zdjęć. W tym roku
będę w towarzystwie innych osób. Ja sama też
będę inna. Czasem zastanawiam się, jak zmieniło się wszystko wokół mnie i we mnie. Lubię te zmiany, lubię to, że za rok nie
będę już w Niemczech. Pojadę dalej. Teraz się nie zastanawiam. Sentymentalnie zachęcam do obejrzenia poprzedniej relacji, którą zrobiłam jeszcze w początkowej fazie istnienia mojego bloga. Kolejna będzie zdecydowanie mniej skromna... Jednak to dopiero w weekend.Wiecie, nigdy nie
jadłam ciasta
marchewkowego. Podczas gdy kombinowałam na wszelkie sposoby z innymi warzywami, tego najpopularniejszego nie zdecydowałam się zapiec. Do dzisiaj. Zakochałam się w smaku tego
marchewkowego wypieku, który urzeka zarówno korzennymi aromatami, jak i specyficzną
marchewkową nutą, której nie sposób się oprzeć./1 porcja/- 30g
mąki żytniej

- 30g
mąki pszennej pełnoziarnistej- 1
jajko- 100g
marchwi- 1 łyżka
masła- 1 łyżka
jogurtu naturalnego- 1 łyżeczka
syropu z agawy- 1 łyżka
mączki migdałowej- 1/2 łyżeczki
cynamonu- szczypta
kardamonu- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonejMarchewkę obieramy i ścieramy na tarce. W miseczce mieszamy
mąki,
cynamon,
kardamon,
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną. Następnie dodajemy
jajko,
syrop z agawy, stopione
masło i
jogurt. Wszystko dokładnie łączymy i wkładamy do uprzednio lekko natłuszczonej kokilki. Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy 40 minut. Studzimy.*spód ciasta jest ciemniejszy, gdyż dodałam do niego jeszcze więcej
cynamonu