ßßß Cookit - przepis na 329. Sunday / rabarbar po raz pierwszy. Cobbler!

329. Sunday / rabarbar po raz pierwszy. Cobbler!

nazwa

Wykonanie

pełnoziarnisty cobbler z rabarbarem, jabłkiem i cynamonem
wholewheat cobbler with rhubarb, apple and cinnamon
Mało snu, więcej śmiechu. Nie narzekam.
Kiedy wczoraj przeglądając statystyki zobaczyłam, ile osób trafiło na mojego bloga szukając rabarbaru, poczułam się zobowiązana do poczynienia pewnych kroków. Ostatni raz warzywo to jadłam niemalże rok temu i, przyznam, jeszcze nie do końca potrafiłam w pełni się z nim obchodzić.
Przez ten rok dużo się zmieniło - także poziom umiejętności gotowania. Postanowiłam to wykorzystać i wypróbowałam przepis, który kołatał mi się po głowie, odkąd tylko zobaczyłam go u Sylwii.
/1 porcja/
- 1,5 łodygi rabarbaru
- 1/2 jabłka
- 1/2 łyżeczki miodu
- szczypta cynamonu
+
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1/3 szklanki kefiru
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Rabarbar obieramy i kroimy razem z jabłkiem na małe kawałki. Wkładamy do rondelka i prażymy z odrobiną wody i miodu, aż będzie miękki i zacznie przypominać mus.
Mąkę mieszamy z płatkami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko, kefir i stopione masło, miód, następnie miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mus rabarbarowo-jabłkowy przekładamy do żaroodpornego naczynia, a na to nakładamy ciasto. Pieczemy 30 minut w 200*C.
Inspiracja
30 czerwca nastąpi likwidacja Google Reader. Zapraszam do obserwowania mojego bloga poprzez Bloglovin'! Rejestracja zajmuje chwilę, a to naprawdę świetne zastępstwo czytnika Google i najlepszy sposób na dalszą obserwację mojego bloga.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/06/329-sunday-rabarbar-po-raz-pierwszy.html