ßßß Cookit - przepis na Ciasto z Jabłkami, Żurawiną i Sosem Śmietankowym

Ciasto z Jabłkami, Żurawiną i Sosem Śmietankowym

nazwa

Wykonanie

Gdy wczesną jesienią natknęłam się na to ciasto u Bee, wiedziałam, że niechybnie powstanie również w mojej kuchni. Od tamtej pory piekłam je już kilkakrotnie, ale nie wiedzieć czemu, światu pokazuję dopiero dziś.
Zdjęcia, które widzicie, powstały w trudnych warunkach oświetleniowych, dzięki uprzejmości i uczynności Krzyśka Ziółkowskiego, który razem ze mną uczestniczył w imprezie pn. Fotokulinaria. Dość niefortunnie wybrałam się tam z ciastem, ale za to bez aparatu czyli.. dokładnie na odwrót niż on :-).
Ciasto mogę polecić z czystym sumieniem jako wypiek uniwersalny, a więc świetny na wszelkie większe imprezy i towarzyskie spędy. Mojego próbowało dobre kilkadziesiąt osób i wszystkim szalenie przypadło do gustu. Wiele osób dopytywało o szczegóły wykonania i prosiło o recepturę, co stanowi chyba najlepszą rekomendację.
źródło: T. Keller "French Laundry" via Magazyn Kuchenny
Składniki na tortownicę o ś. 22-23 cm:
Ciasto:
225g mąki pszennej
165g cukru
85g miękkiego masła
1 jajo XL
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
125 ml mleka
2-3 duże winne jabłka
1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonej lub ca 1/2 szklanki żurawiny suszonej
Posypka:
1 łyżka cukru + 1 łyżka mielonego cynamonu
Sos śmietankowy:
2 szklanki śmietanki kremówki
1/2 szklanki cukru
100g masła
Wykonanie:
Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy jajo, nie przerywając ucierania. Następnie masę maślaną łaczymy z mąką, uprzednio przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, gałką muszkotołową i solą. Przepis oryginalny zaleca, by robić to już ręcznie, łyżką, ale ja, z wrodzonego lenistwa, używam do tej czynności miksera, ustawionego na najniższe obroty. W trakcie mieszania dolewamy partiami mleko. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Jabłka obieramy i kroimy w niezbyt grube półksiężyce. Układamy na cieście okrąg z kawałków jabłek ustawionych pionowo (jeśli określenie nie jest dla Was jasne, zajrzyjcie proszę do Bee, bo na jej zdjeciach widać to dokładniej niż u mnie). Ważne, by zadbać, żeby jabłka były dorodne, bo wtedy półksiężyce będą spore i przykryją stosowną powierzchnię ciasta. Wolną przestrzeń posypujemy żurawiną, jeśli korzystamy ze świeżej lub mrożonej. Suszoną wykładamy na ciasto dopiero po upieczeniu, gdyż za bardzo spaliłaby się w piekarniku. Wierzch posypujemy cynamonowo-cukrową posypką.
Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 175C. Gotowe polewamy sosem śmietankowym i posypujemy żurawiną, jeśli używamy suszonej a jeśli nie, to poprzestajemy na sosie.
Posypka:
Cynamon mieszamy z cukrem.
Sos śmietankowy:
Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i podgrzewamy na wolnym ogniu, dopóki cukier się rozpuści. Następnie zwiększamy płomień i podgrzewamy dalej, aż sos wyraźnie nam zgęstnieje.
UWAGI:
1. Żurawina odgrywa dość istotną rolę smakową w tym cieście, więc z tego względu najlepiej korzystać z owoców świeżych lub mrożonych. Mają one jednak wadę, że w trakcie pieczenia tracą swój piękny kolor (przypiekają się co nieco). Zatem, jeśli jakoś szczególnie zależy nam na idealnym wyglądzie wypieku (ważna okazja, wyjątkowi goście), to warto zastosować patent z żurawiną suszoną, którą wykładamy na ciasto już upieczone i polane uprzednio śmietankowym sosem. Warto zadbać wtedy, żeby kupić świetne jakościowo, dorodne i nieprzesłodzone suszone owoce. Dokładnie w ten sposób postąpiłam z ciastem widocznym na fotkach. Przygotowywałam je pod kątem sprzedaży podczas Fotokulinariów, więc gdy okazało się, że świeża żurawina zbrązowiała w piekarniku, powyciągałam ją z ciasta. Następnie polałam ciacho sosem śmietankowym i obficie posypałam suszoną żurawiną, która pięknie się do niego przylepiła.
2. Pod żadnym pozorem nie należy rezygnować z dodatku gałki muszkatołowej. To niby tylko 1/4 łyżeczki, ale działa smakowe cuda.
Życzę Wam Smacznego!
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2014/01/ciasto-z-jabkami-zurawina-i-sosem.html