Wykonanie
Cobbler to deser bardzo podobny do crumble. Różnica polega na tym, że
owoce zapiekamy pod warstwą zwartego ciasta, a nie kruszonki. Przepis pochodzi z książki pt. "Desery na każdą okazję" wydawnictwa Olimp Media Sp. z o.o. sp.k. Od siebie do
jabłek dorzuciłam garść
żurawin. Całość tworzy ferie smaków i aromatów, od których ciężko się oderwać.
Jabłka podczas zapiekania rozpadają się, tworząc z pozostałymi składnikami smakowity mus. Miałam nie jeść, ale zjadłam, bo nie mogłam się oprzeć i z chęcią zjadłabym jeszcze jedną porcję. Przepyszne!Składniki na 4 porcje:4 kwaskowe
jabłka4 łyżki mrożonej
żurawiny4 łyżki
brązowego cukru2 łyżki
mąki pszennejszczypta
cynamonutłuszcz do wysmarowania foremek
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki.
Owoce ułożyć w natłuszczonych foremkach. Do każdej z foremek dołożyć po łyżce
żurawiny. Posypać
brązowym cukrem wymieszanym z 2 łyżkami
mąki i
cynamonem.Ciasto:1 szklanka
mąki pszennj1/2 kostki
masła (roztopionego)1/2 szklanki
cukru1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliszczypta
gałki muszkatołowejMąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sól i
gałkę muszkatołową wymieszać, dodać
jajko, połączyć składniki. Kawałki ciasta ułożyć na wierzchu
jabłek, polać roztopionym
masłem.Piec 35-40 minut w temperaturze 180-190 ° C, aż wierzch się zrumieni. Podawać na ciepło.Uwaga: podczas zapiekania sok z
owoców wycieka, dlatego warto ułoż yć foremki na blaszce, zanim wstawimy je do piekarnika.Życzę smacznego!