ßßß Cookit - przepis na Zapiekany cobbler jabłkowo - żurawinowy

Zapiekany cobbler jabłkowo - żurawinowy

nazwa

Wykonanie

Cobbler to deser bardzo podobny do crumble. Różnica polega na tym, że owoce zapiekamy pod warstwą zwartego ciasta, a nie kruszonki. Przepis pochodzi z książki pt. "Desery na każdą okazję" wydawnictwa Olimp Media Sp. z o.o. sp.k. Od siebie do jabłek dorzuciłam garść żurawin. Całość tworzy ferie smaków i aromatów, od których ciężko się oderwać. Jabłka podczas zapiekania rozpadają się, tworząc z pozostałymi składnikami smakowity mus. Miałam nie jeść, ale zjadłam, bo nie mogłam się oprzeć i z chęcią zjadłabym jeszcze jedną porcję. Przepyszne!
Składniki na 4 porcje:
4 kwaskowe jabłka
4 łyżki mrożonej żurawiny
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mąki pszennej
szczypta cynamonu
tłuszcz do wysmarowania foremek
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Owoce ułożyć w natłuszczonych foremkach. Do każdej z foremek dołożyć po łyżce żurawiny. Posypać brązowym cukrem wymieszanym z 2 łyżkami mąki i cynamonem.
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennj
1/2 kostki masła (roztopionego)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową wymieszać, dodać jajko, połączyć składniki. Kawałki ciasta ułożyć na wierzchu jabłek, polać roztopionym masłem.
Piec 35-40 minut w temperaturze 180-190 ° C, aż wierzch się zrumieni. Podawać na ciepło.
Uwaga: podczas zapiekania sok z owoców wycieka, dlatego warto ułoż yć foremki na blaszce, zanim wstawimy je do piekarnika.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2012/10/zapiekany-cobbler-jabkowo-zurawinowy.html