Wykonanie
            
Cobbler to deser bardzo podobny do crumble. Różnica polega na tym, że 
owoce zapiekamy pod warstwą zwartego ciasta, a nie kruszonki. Przepis pochodzi z książki pt. "Desery na każdą okazję" wydawnictwa Olimp Media Sp. z o.o. sp.k. Od siebie do 
jabłek dorzuciłam garść 
żurawin. Całość tworzy ferie smaków i aromatów, od których ciężko się oderwać. 
Jabłka podczas zapiekania rozpadają się, tworząc z pozostałymi składnikami smakowity mus. Miałam nie jeść, ale zjadłam, bo nie mogłam się oprzeć i z chęcią zjadłabym jeszcze jedną porcję. Przepyszne!Składniki na 4 porcje:4 kwaskowe 
jabłka4 łyżki mrożonej 
żurawiny4 łyżki 
brązowego cukru2 łyżki 
mąki pszennejszczypta 
cynamonutłuszcz do wysmarowania foremek
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. 
Owoce ułożyć w natłuszczonych foremkach. Do każdej z foremek dołożyć po łyżce 
żurawiny. Posypać 
brązowym cukrem wymieszanym z 2 łyżkami 
mąki i 
cynamonem.Ciasto:1 szklanka 
mąki pszennj1/2 kostki 
masła (roztopionego)1/2 szklanki 
cukru1 
jajko1 łyżeczka 
proszku do pieczeniaszczypta 
soliszczypta 
gałki muszkatołowejMąkę, 
cukier, 
proszek do pieczenia, 
sól i 
gałkę muszkatołową wymieszać, dodać 
jajko, połączyć składniki. Kawałki ciasta ułożyć na wierzchu 
jabłek, polać roztopionym 
masłem.Piec 35-40 minut w temperaturze 180-190 ° C, aż wierzch się zrumieni. Podawać na ciepło.Uwaga: podczas zapiekania sok z 
owoców wycieka, dlatego warto ułoż yć foremki na blaszce, zanim wstawimy je do piekarnika.Życzę smacznego!
