Wykonanie
Babski wieczór … znacie to? Pewnie, ze znacie :-) a jeśli nie znacie to wyobraźcie sobie, że siedzicie sobie jak chcecie, jecie co chcecie, pijecie co chcecie i mówicie o czym chcecie i o kim chcecie do późnych godzin, a właściwie do wczesnych godzin porannych. I wcale nie jest prawdą, że kobiety na takim party rozmawiają tylko i wyłącznie o facetach. No bo jak tu rozmawiać o facetach mając na twarzy nałożoną maseczkę ściągającą, albo na włosach
maskę odżywczą (bo na takich spotkaniach takie rzeczy też się robi). Tematem naszego ostatniego spotkania były wielkanocne kulinaria, zakupy i
moda wiosenna w stylu średniowiecznym. Wszystko to dało niezłą mieszankę wybuchową więc przymiarek było co niemiara i śmiechu także.Wiadomo, że na takim babskim wieczorze pojawia się też dobre jedzonko i
napoje. Tym razem padła kolej na mnie jeśli chodzio gotowanie. Postanowiłam, że będzie to coś co lubią wszyscy,a zarazem lekkiego i apetycznego. Mój wybór padł na przepis, który widziałam kiedyś u Olgi Smile na sos
pietruszkowy z
makaronem tylko nieco go zmodyfikowałam …
Co będzie potrzebne:1 pęczek
pietruszki½ pęczka dorodnej
bazylii2 ząbki
czosnku50 ml
oliwy z oliwekkilka łyżek
orzechów nerkowca, piniowych lub ziemnych (mogą być solone)kilka łyżek tartego
sera jak
Parmezan (opcjonalnie)1 łyżka
soku z cytrynysól do smakukolorowy mielony
pieprz do smaku1/2 opakowania
pomidorków cherry
Jak wykonać;
Pietruszkę umyć, listki i miękkie łodyżki włożyć do blendera. Podobnie z
bazylią. Dolać
oliwę,
sok z cytryny, dodać obrane ząbki
czosnku,
orzechy,
ser, szczyptę
soli,
pieprzu i miksować chwilę do czasu aż składniki się połączą.
Sos jest gotowy
Makaron typu spaghetti ugotować wg upodobania lub przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu połączyć w garnku lub misie z sosem, dobrze wymieszać i wykładać porcje na oddzielne talerze.
Pomidorki cherry pokroić na połówki lub ćwiartki włożyć do misy z
makaronem. Delikatnie wymieszać. Można również delikatnie całość posypać dodatkowo
parmezanem i posiekaną
pietruszką, ale nie ma takiej potrzeby.
Inspiracją był przepis Olgi Smile