ßßß
Popełniłam wczoraj dietetyczne spaghetti, stwierdzam więcej - popełniłam wczoraj DIETETYCZNE SPAGHETTI CARBONARA... Obawiałam się, że dokonuję kulinarnego przestępstwa. Strach nie opuscił mnie nawet, gdy podałam danie na talerzu. Dopiero pierwszy kęs i opinia towarzysza obiadu (smakosza pełnotłustego, pełnokalorycznego i niekoniecznie zdrowego): "Cholera. Czemu Ty masz zawsze smaczniejsze...?", utwierdziła mnie w przekonaniu, że każdy sąd by mnie uniewinnił... Śmiało stwierdzam, że to najlepsza carbonara jaką jadłam.Dietetyczne SPAGHETTI CARBONARAczas: 15 minłatweSkładniki:3 plasterki ulubionego sera4 plasterki boczku (można wymienić na szynkę)2 jajkamakaron pełnoziarnisty (u mnie akurat Skinny Noodles)jogurt naturalny1 ząbek czosnkupietruszkaprzyprawy do smakuWykonanie:Wstawiamy makaron, gotujemy aż będzie lekko Al dente (nie rozgotowany, a lekko twardy).Bierzemy miseczkę, wbijamy jaja i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Kolejno wrzucamy pokrojony na plasterki (lub starty) ser, rozgnieciony czosnek, pokrojoną pietruszkę, sól, pieprz, przyprawy i wszystko mieszamy. A wygląda to mniej więcej tak:
Boczek kroimy na małe kawałeczki (odcinamy skórę i niepotrzebne tłuste), wrzucamy na patelnię bez oleju i chwilkę podsmażamy (2 min, aż nabierze kolorków). Dorzucamy makaron i podgrzewamy jeszcze ok. 1-2 min.Na koniec wlewamy masę, którą wcześniej przygotowaliśmy i wszystko smażymy jeszcze przez chwilkę (nie należy dopuścić do całkowitego ścięcia jajek. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na jakąś minutkę. Gdy lekko ostygnie dodajemy pół małego jogurtu naturalnego.Na talerzu przystrajamy pietruszką. (Bez niej danie nie ma "tego czegoś", doskonale łączy ze sobą wszystkie smaki).Smacznego! :-)