Wykonanie
Jednakże :
Szpinak nie zawiera zbyt wiele żelaza - 2,8g\100g, dla porównania - prawie dwukrotnie więcej zawierają go chociażby nasiona
soczewicy czy
natka pietruszki. Poza tym absorpcja (czyli wchłanianie) żelaza z produktów pochodzenia roślinnego należy do dość niskich, wynosi zaledwie 1%.
Szpinak nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące
między innymi na kamicę nerkową, gdyż zawiera kwas szczawiowy, który w połączeniu z wapniem tworzy nierozpuszczalny związek - szczawian wapnia, nieprzyswajalny przez organizm.Ale bez przesady!
Szpinak powinien znajdować się w zbilansowanej diecie. Zawiera wysoką zawartość beta - karotenu a także witaminy C 67,8 mg/100g
szpinaku, co pokrywa średnio 90% dziennego zapotrzebowania.Dla osób dbających o linie :
szpinak zawiera zaledwie 16 kcal/100g.

Produkty:-
pierś z kurczaka-
szpinak-
czosnek-
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
bazylia-
kasza gryczana-
marchew-
jogurt naturalny-
olej rzepakowyWykonanie:
Kurczaka kroimy w kosteczkę i marynujemy w ulubionych ziołach - ważne, by trwało to kilka godzin, smak będzie bardziej intensywny. Kolejno grillujemy na patelni grillowej z odrobiną
oleju rzepakowego. Dodajemy do niego
szpinak, doprawiamy
solą,
pieprzem i
czosnkiem (najważniejsza
przyprawa szpinaku!). Dusimy ok. 5 min. Po zdjęciu patelni z ognia, tuż przed podaniem na talerz, doprawiamy całość 2 łyżkami
jogurtu naturalnego.
Kaszę gotujemy 10 min, do momentu aż wyparuje w niej
woda. Jeśli mamy
kaszę w woreczku - rozcinamy go i wysypujemy zawartość - w ten sposób nie będziemy zmuszeni wylewać
wody z cennymi wartościami odżywczymi. Niektórzy
solą kaszę, spróbujcie tego nie robić - prawdopodobnie nie poczujecie różnicy.
Marchew myjemy i ścieramy na małych oczkach. Dodajemy łyżeczkę
oliwy, ociupinkę
soli i łyżkę
jogurtu naturalnego.Niedzielne smacznego po studencku!:-)

