Wykonanie
24 Czerwca 2013 Gotowanie ze stylemSezon grillowy już w pełni. Warto pomyśleć więc o ciekawych i oryginalnych przepisach, którymi zaskoczymy znajomych oraz rodzinę. Wegetariańskie piramidki to idealny pomysł na smaczne i pożywne śniadanie lub kolację. Można przyrządzić je na ruszcie grilla bądź upiec w piekarniku. Ważnym elementem kanapek są nie tylko warzywa, ale również
ser,
przyprawy oraz
oliwa z oliwek.Wegetariańskie piramidki z
bakłażanem,
pomidorami i
pieczarkamiSkładniki na 5 porcji:5 dużych
pieczarek1/2
bakłażana1/2
cukinii1
czerwona cebula1 duży
pomidor5 kromek ciabatty bądź
bagietki20 listków świeżej
bazylii5 plastrów
wędzonego sera żółtego lub
mozzarellioliwa z oliwek1 ząbek
czosnku1 łyżka stołowa
masła1 łyżeczka mielonej
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
suszonego oreganoSposób przygotowania:
Czosnek obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej bądź wycisnąć.W szklanym naczyniu umieścić
masło oraz starty
czosnek, dodać nieco
soli a następnie wymieszać na gładką masę.Każdą kromkę
pieczywa posmarować z jednej strony
masłem czosnkowym. Wstawić do piekarnika i piec przez 5 minut w temperaturze 150°C.
Pieczarki umyć pod bieżącą
wodą, a następnie odciąć ogonki.
Bakłażan,
mozzarellę,
cukinię oraz
pomidor pokroić w plastry.W małym naczyniu wymieszać
przyprawy:
pieprz,
sól,
słodką paprykę oraz
oregano.Na ruszcie grilla bądź w piekarniku na folii aluminiowej ułożyć kapelusze
pieczarek oraz plastry warzyw, skropić je
oliwą i oprószyć
mieszanką przypraw.Piec przez 5 minut w temperaturze 220°C.Na spód kanapek położyć listkami
bazylii, następnie plastry zapieczonych warzyw oraz
sera, na koniec
pieczarki.