ßßß Cookit - przepis na Wegetariańskie piramidki

Wegetariańskie piramidki

nazwa

Wykonanie

24 Czerwca 2013 Gotowanie ze stylem
Sezon grillowy już w pełni. Warto pomyśleć więc o ciekawych i oryginalnych przepisach, którymi zaskoczymy znajomych oraz rodzinę. Wegetariańskie piramidki to idealny pomysł na smaczne i pożywne śniadanie lub kolację. Można przyrządzić je na ruszcie grilla bądź upiec w piekarniku. Ważnym elementem kanapek są nie tylko warzywa, ale również ser, przyprawy oraz oliwa z oliwek.
Wegetariańskie piramidki z bakłażanem, pomidorami i pieczarkami
Składniki na 5 porcji:
5 dużych pieczarek
1/2 bakłażana
1/2 cukinii
1 czerwona cebula
1 duży pomidor
5 kromek ciabatty bądź bagietki
20 listków świeżej bazylii
5 plastrów wędzonego sera żółtego lub mozzarelli
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka stołowa masła
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka suszonego oregano
Sposób przygotowania:
Czosnek obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej bądź wycisnąć.
W szklanym naczyniu umieścić masło oraz starty czosnek, dodać nieco soli a następnie wymieszać na gładką masę.
Każdą kromkę pieczywa posmarować z jednej strony masłem czosnkowym. Wstawić do piekarnika i piec przez 5 minut w temperaturze 150°C.
Pieczarki umyć pod bieżącą wodą, a następnie odciąć ogonki. Bakłażan, mozzarellę, cukinię oraz pomidor pokroić w plastry.
W małym naczyniu wymieszać przyprawy: pieprz, sól, słodką paprykę oraz oregano.
Na ruszcie grilla bądź w piekarniku na folii aluminiowej ułożyć kapelusze pieczarek oraz plastry warzyw, skropić je oliwą i oprószyć mieszanką przypraw.
Piec przez 5 minut w temperaturze 220°C.
Na spód kanapek położyć listkami bazylii, następnie plastry zapieczonych warzyw oraz sera, na koniec pieczarki.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_wegetarianskie-piramidki.html