Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Nowa Kuchnia Polska

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (24 głosy)2 kg zadniej
cielęcinysól4
pomarańcze10 dag
dżemu pomarańczowego3 dag
masła1 łyżka
oleju1 szklanka
bulionu3 łyżki ciemnego
sosu sojowego1 łyżka ziaren
pieprzuCielęcina w pomarańczach - sposób przygotowania:
Pomarańcze sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Dżem, sok, połowę startej skórki i
masło utrzyj na jednolitą masę.
Mięso opłucz, osusz, natrzyj
solą. Brytfannę posmaruj
olejem, włóż
mięso, zrumień, podlej
bulionem. Piecz 70 minut w temp. 180°C. Po 30 minutach posmaruj masą
pomarańczową. Pozostałe
pomarańcze obierz. Jedną podziel na cząstki, z dwóch wyciśnij sok. Skórki pokrój w paski. Gotową pieczeń wyjmij z brytfanny. Sos z pieczenia przecedź przez gęste sitko do garnka. Dodaj
sos sojowy, cząstki
pomarańczy, skórki i ziarna
pieprzu, zagotuj. Pieczeń pokrój w plastry i podawaj z gorącym sosem
pomarańczowym.To jest ulubiony przepis dasia1002, zobacz jej ulubione przepisyRodzinny obiad wielkanocny

.
Cielęcina w pomarańczach Składniki: 2 kg zadniej
cielęciny sól 4
pomarańcze 10 dag
dżemu pomarańczowego 3 dag
masła 1 łyżka
oleju 1 szklanka
bulionu 3 łyżki ciemnego
sosu sojowego 1 łyżka ziaren
pieprzu Pomarańcze sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok
Pomarańczowe przysmaki - na słodko i słono

jako dodatek do
kaczki, ale i w towarzystwie
cielęciny. Aby nieco urozmaicić smak dania, do pomarańczowej glazury możesz dodać jedną lub dwie szczypty mielonych
goździków (uważaj, aby nie przesadzić).
Cielęcina w pomarańczach 2 kg zadniej
cielęciny sól 4
pomarańcze 10 dag
dżemu pomarańczowego 3Solidna
sztuka mięsa - nie tylko na obiad

ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Delikatna
cielęcina dobrze współgra z
owocami. Oprócz
pomarańczy, możesz piec ją np. z dodatkiem
cytryn lub
jabłek, a po upieczeniu serwować z
żurawinami.
Cielęcina w pomarańczach 2 kg zadniej
cielęciny sól 4
pomarańcze