ßßß Cookit - przepis na Cielęcina w pomarańczach

Cielęcina w pomarańczach

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Nowa Kuchnia Polska
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (24 głosy)
2 kg zadniej cielęciny
sól
4 pomarańcze
10 dag dżemu pomarańczowego
3 dag masła
1 łyżka oleju
1 szklanka bulionu
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka ziaren pieprzu
Cielęcina w pomarańczach - sposób przygotowania: Pomarańcze sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dżem, sok, połowę startej skórki i masło utrzyj na jednolitą masę. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą. Brytfannę posmaruj olejem, włóż mięso, zrumień, podlej bulionem. Piecz 70 minut w temp. 180°C. Po 30 minutach posmaruj masą pomarańczową. Pozostałe pomarańcze obierz. Jedną podziel na cząstki, z dwóch wyciśnij sok. Skórki pokrój w paski. Gotową pieczeń wyjmij z brytfanny. Sos z pieczenia przecedź przez gęste sitko do garnka. Dodaj sos sojowy, cząstki pomarańczy, skórki i ziarna pieprzu, zagotuj. Pieczeń pokrój w plastry i podawaj z gorącym sosem pomarańczowym.
To jest ulubiony przepis dasia1002, zobacz jej ulubione przepisy
Rodzinny obiad wielkanocny
. Cielęcina w pomarańczach Składniki: 2 kg zadniej cielęciny sól 4 pomarańcze 10 dag dżemu pomarańczowego 3 dag masła 1 łyżka oleju 1 szklanka bulionu 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka ziaren pieprzu Pomarańcze sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok
Pomarańczowe przysmaki - na słodko i słono
jako dodatek do kaczki, ale i w towarzystwie cielęciny. Aby nieco urozmaicić smak dania, do pomarańczowej glazury możesz dodać jedną lub dwie szczypty mielonych goździków (uważaj, aby nie przesadzić). Cielęcina w pomarańczach 2 kg zadniej cielęciny sól 4 pomarańcze 10 dag dżemu pomarańczowego 3
Solidna sztuka mięsa - nie tylko na obiad
ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Delikatna cielęcina dobrze współgra z owocami. Oprócz pomarańczy, możesz piec ją np. z dodatkiem cytryn lub jabłek, a po upieczeniu serwować z żurawinami. Cielęcina w pomarańczach 2 kg zadniej cielęciny sól 4 pomarańcze
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/62133987/cielecina w pomaranczach/p