ßßß Cookit - przepis na Kogel-mogel z miętą i czekoladą

Kogel-mogel z miętą i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Marta Gessler
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
4 żółtka
8 łyżeczek cukru
opakowanie śmietany 36-proc.
100 ml likieru miętowego
pół tabliczki gorzkiej czekolady
Kogel-mogel z miętą i czekoladą - sposób przygotowania: Żółtka ubić z cukrem na kogel. Czekoladę drobno pokruszyć. Ubić śmietanę. Kogel-mogel wymieszać z likierem miętowym, czekoladą, bitą śmietaną. Małe foremki (mogą być filiżanki od espresso) wyłożyć cienką folią spożywczą. Włożyć masę koglową. Wstawić do zamrażalnika na dwie godziny. Zamrożony kogel wyjąć z folii i położyć na biały talerz posypany delikatnie cukrem pudrem. Dekorować listkami mięty.
Namawiam do eksperymentów: likier miętowy można zastąpić innym (np. pomarańczowym - cointreau, brzoskwiniowym - apricot brandy, kawowym - kaluha).
. Szukaj go również w zarodkach pszennych, otrębach, płatkach owsianych i żółtkach jaj. Przepisy na desery z koglem-moglem i zbożowe przysmaki: Truskawki z sosem waniliowym Kogel - mogel z miętą i czekoladą Muffinki z muesli Figowe batoniki z muesli bez cukru Cynk to kolejny mikroelement, o którym warto
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5408435/kogel mogel z mieta i czekolada/p