Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Marta GesslerCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4 żółtka8 łyżeczek cukruopakowanie śmietany 36-proc.100 ml likieru miętowegopół tabliczki gorzkiej czekoladyKogel-mogel z miętą i czekoladą - sposób przygotowania: Żółtka ubić z cukrem na kogel. Czekoladę drobno pokruszyć. Ubić śmietanę. Kogel-mogel wymieszać z likierem miętowym, czekoladą, bitą śmietaną. Małe foremki (mogą być filiżanki od espresso) wyłożyć cienką folią spożywczą. Włożyć masę koglową. Wstawić do zamrażalnika na dwie godziny. Zamrożony kogel wyjąć z folii i położyć na biały talerz posypany delikatnie cukrem pudrem. Dekorować listkami mięty.Namawiam do eksperymentów: likier miętowy można zastąpić innym (np. pomarańczowym - cointreau, brzoskwiniowym - apricot brandy, kawowym - kaluha).. Szukaj go również w zarodkach pszennych, otrębach, płatkach owsianych i żółtkach jaj. Przepisy na desery z koglem-moglem i zbożowe przysmaki: Truskawki z sosem waniliowym Kogel - mogel z miętą i czekoladą Muffinki z muesliFigowe batoniki z muesli bez cukru Cynk to kolejny mikroelement, o którym warto