Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutRegion: kuchnia tajskaIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)1 szklanka kleistego
ryżu tajskiego lub
ryżu puddingowego (o okrągłych ziarenkach)2.5 szklanki
mleka kokosowego300 ml zwykłego
mleka1 duży kawałek skórki z
limonki6 dag
cukrukawałek
masłaszczypta mielonego
anyżuDo dekoracji:
owoce świeże lub z puszki
Pudding ryżowy po tajsku - sposób przygotowania: Wymieszaj
ryż z
mlekiem kokosowym, zwykłym
mlekiem i
cukrem. Dodaj skórkę z
limonki, przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz 30 minut w temp. 160-170°C.
Ryż wyjmij z piekarnika, usuń skórkę z
limonki. Wymieszaj, przypraw
anyżem, dodaj kawałeczki
masła, ponownie włóż do piekarnika. Pozostaw na 1-2 godziny, aż całe
mleko zostanie wchłonięte, a na wierzchu utworzy się apetyczna rumiana skórka. Przykryj
pudding folią aluminiową, jeśli
ryż za bardzo się rumieni. Podawaj z
owocamipodwieczorek lub "słodką" kolację., najlepiej ze świeżymi
owocami. Zobacz przepis na
Pudding ryżowy po tajskuPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu