ßßß Cookit - przepis na Pudding ryżowy po tajsku

Pudding ryżowy po tajsku

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Region: kuchnia tajska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (5 głosów)
1 szklanka kleistego ryżu tajskiego lub ryżu puddingowego (o okrągłych ziarenkach)
2.5 szklanki mleka kokosowego
300 ml zwykłego mleka
1 duży kawałek skórki z limonki
6 dag cukru
kawałek masła
szczypta mielonego anyżu
Do dekoracji:
owoce świeże lub z puszki
Pudding ryżowy po tajsku - sposób przygotowania: Wymieszaj ryż z mlekiem kokosowym, zwykłym mlekiem i cukrem. Dodaj skórkę z limonki, przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz 30 minut w temp. 160-170°C. Ryż wyjmij z piekarnika, usuń skórkę z limonki. Wymieszaj, przypraw anyżem, dodaj kawałeczki masła, ponownie włóż do piekarnika. Pozostaw na 1-2 godziny, aż całe mleko zostanie wchłonięte, a na wierzchu utworzy się apetyczna rumiana skórka. Przykryj pudding folią aluminiową, jeśli ryż za bardzo się rumieni. Podawaj z owocami
podwieczorek lub "słodką" kolację., najlepiej ze świeżymi owocami. Zobacz przepis na Pudding ryżowy po tajsku
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/40396595/pudding ryzowy po tajsku/p