Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutRegion: kuchnia tajskaIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (7 głosów)2 szklanki miąższu
mango (4-6
mango)1 szklanka
cukru1 łyżka
soku z limonki lub
cytryny2 szklanki
mleka (3.2-proc.)2 szklanki
śmietany (30-proc.)kilka kropli
olejku waniliowego2-3 łyżki czipsów
kokosowych do dekoracjigarść listków świeżej
miętyLody mango z
miętą - sposób przygotowania:
Mango wymieszaj z 1/2 szklanki
cukru, przykryj i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia przełóż
mango z powstałym
cukrowym syropem do rondelka, podgrzewaj 5 minut na małym ogniu. Zdejmij, ostudź. Zmiksuj
mango w syropie, dodaj
sok z limonki i zmiksuj jeszcze raz. Przykryj i odstaw na godzinę. Zagotuj
mleko ze
śmietaną, ostudź. Wymieszaj ze zmiksowanymi
owocami, resztą
cukru i
olejkiem. Zamroź, co jakiś czas mieszając. Uformuj kulki łyżką do
lodów, posyp czipsami kokosowymi i
miętą.Jak jeść mango?Bardzo łatwy deser
lodowySezonownik Ugotuj.to: Kwiecień.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu