ßßß Cookit - przepis na Lody mango z miętą

Lody mango z miętą

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Region: kuchnia tajska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (7 głosów)
2 szklanki miąższu mango (4-6 mango)
1 szklanka cukru
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
2 szklanki mleka (3.2-proc.)
2 szklanki śmietany (30-proc.)
kilka kropli olejku waniliowego
2-3 łyżki czipsów kokosowych do dekoracji
garść listków świeżej mięty
Lody mango z miętą - sposób przygotowania: Mango wymieszaj z 1/2 szklanki cukru, przykryj i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia przełóż mango z powstałym cukrowym syropem do rondelka, podgrzewaj 5 minut na małym ogniu. Zdejmij, ostudź. Zmiksuj mango w syropie, dodaj sok z limonki i zmiksuj jeszcze raz. Przykryj i odstaw na godzinę. Zagotuj mleko ze śmietaną, ostudź. Wymieszaj ze zmiksowanymi owocami, resztą cukru i olejkiem. Zamroź, co jakiś czas mieszając. Uformuj kulki łyżką do lodów, posyp czipsami kokosowymi i miętą.
Jak jeść mango?
Bardzo łatwy deser lodowy
Sezonownik Ugotuj.to: Kwiecień
.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/40396593/lody mango z mieta/p