Wykonanie
SKŁADNIKI NA OK. 20 DUŻYCH DZWONKÓW: 50 dag
mąki30 dag
miodu10 dag
cukru pudru12 dag
masła1
jajko2 łyżeczki
sody oczyszczonejprzyprawa do piernika - około 50 g2 łyżeczki
kakaodla poprawy "kolorytu" pierniczkówSKŁADNIKI NA DEKORACJĘ:
beżowy i czerwony
lukier plastycznyzłota spożywcza farbka w płyniezłoty maczek cukierniczy
lukier w tubiezłota jadalna perełkazłoty
spożywczy barwnik w proszku wykrawaczki "patchwork"małe wykrawaczki - listki ostrokrzewuszablon kulinarnyrurka do
napojów do zrobienia otworuwstążeczkaDzwonki z piernika na choinkę - sposób przygotowania: PRZYGOTOWANIE PIERNICZKÓW:
Miód podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm, podsypując
mąką w razie potrzeby. Wykrawać foremką duże dzwonki.W miejscu, w którym będzie zawieszka, rurką do
napojów robimy otworki. Piec około 7 - 8 minut w temperaturze 180 stopni.PRZYGOTOWANIE DEKORACJI: Rozwałkować
beżowy lukier plastyczny, który
potem należy wyciąć w kształcie dzwonka, robiąc rurką dziurkę w miejscu, gdzie będzie przewleczona wstążeczka. Przy użyciu miękkiego lukru (np. w tubie) przykleić go do piernika. Dzwonek pomalować złotą spożywczą farbką. Po 15 - 20 minutach, kiedy farbka podeschnie, odcisnąć na niej w kilku miejscach foremki ?patchwork? z motywami ostrokrzewu (lub jakimi chcecie). Rozwałkować czerwony
lukier plastyczny. Na lukrze położyć szablon kulinarny ?w groszki?, na którym rozprowadzić nożem
lukier w tubie. Miękkim pędzelkiem nanieść na niego złoty barwnik w proszku. Zdjąć szablon i przy użyciu radełka dekoratorskiego wyciąć pasek, który po przycięciu do odpowiedniej długości należy używając niewielkiej ilości
wody przykleić do dzwonka. Następnie należy wyciąć drugi pasek, który formujemy w kształcie kokardki i ?na wodę? mocujemy ją do przymocowanego wcześniej paska. Ze złotego
maczku cukierniczego robimy ozdobną klamerkę, wciskając kuleczki obok siebie. Małymi wykrawaczami w kształcie liści ostrokrzewu należy wyciąć 3 listki, zaś z czerwonego lukru uformować 3 kulki - wszystko to przyklejamy do dzwonka. Złotą
cukrową perełkę przykleić przy użyciu kleju spożywczego do ?serca? dzwonu. Kiedy dzwonek wyschnie, przez dziurkę przewlekamy czerwoną wstążeczkę i albo wieszamy na choince, albo pięknie opakowujemy i dajemy jako świąteczny upominekŚwiąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdoba