ßßß Cookit - przepis na Sushi ze świeżym tuńczykiem i ogórkiem

Sushi ze świeżym tuńczykiem i ogórkiem

nazwa

Wykonanie

glony do sushi (nori)
ryż do sushi
świeży filet z tuńczyka
ogórek świeży
ocet ryżowy
sól
cukier do smaku
wasabi w paście
sos sojowy
Sushi ze świeżym tuńczykiem i ogórkiem - sposób przygotowania: Ryż do sushi parokrotnie wypłukać w wodzie, do momentu, aż woda będzie czysta. Następnie w proporcjach 1:1 (woda, ryż) ugotować ryż do miękkości często mieszając. W razie potrzeby dodać jeszcze troszkę wody. Powstanie lepka masa ryżowa, którą trzeba wystudzić i doprawić do smaku solą, octem ryżowym i odrobiną cukru. Na macie do rolowania położyć glony (jeden arkusz) następnie mniej więcej na jednej trzeciej ułożyć warstwę ryżu (ok. 1cm) a w środek ryżu pasek tuńczyka i świeżego ogórka. Posługując się matą uformować rulonik i pokroić go na kawałki "na jeden kęs". Małą ilość wasabi dokładnie wymieszać z sosem sojowym( ok. 1/2 łyżeczki wasabi i 50ml. sosu sojowego). Maczać porcje sushi w powstałym sosie ożywając pałeczek bądź rączek.
Smacznego!
W Japonii zwraca się uwagę, by tace, na których podajemy sushi, były wykonane z tradycyjnych materiałów wysokiej jakości. Nie posiadając naczyń z drewna japońskiego miłorzębu czy cydru, lepiej sięgnąć po białą porcelanę, w fasonie naśladującym dalekowschodni minimalizm i szykowną elegancję.
Łatwy przepis na sałatkę śledziową z jajkiem i groszkiem
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-21939827/sushi ze swiezym tunczykiem i ogorkiem/p