Wykonanie
glony do sushi (
nori)
ryż do sushiświeży filet z
tuńczykaogórek świeży
ocet ryżowysólcukier do smakuwasabi w paście
sos sojowySushi ze
świeżym tuńczykiem i
ogórkiem - sposób przygotowania:
Ryż do sushi parokrotnie wypłukać w wodzie, do momentu, aż
woda będzie czysta. Następnie w proporcjach 1:1 (
woda,
ryż) ugotować
ryż do miękkości często mieszając. W razie potrzeby dodać jeszcze troszkę
wody. Powstanie lepka masa ryżowa, którą trzeba wystudzić i doprawić do smaku
solą,
octem ryżowym i odrobiną
cukru. Na macie do rolowania położyć
glony (jeden arkusz) następnie mniej więcej na jednej trzeciej ułożyć warstwę
ryżu (ok. 1cm) a w środek
ryżu pasek
tuńczyka i świeżego
ogórka. Posługując się matą uformować rulonik i pokroić go na kawałki "na jeden kęs". Małą ilość wasabi dokładnie wymieszać z
sosem sojowym( ok. 1/2 łyżeczki wasabi i 50ml.
sosu sojowego). Maczać porcje sushi w powstałym sosie ożywając pałeczek bądź rączek.Smacznego!W Japonii zwraca się uwagę, by tace, na których podajemy sushi, były wykonane z tradycyjnych materiałów wysokiej jakości. Nie posiadając naczyń z drewna japońskiego miłorzębu czy cydru, lepiej sięgnąć po białą porcelanę, w fasonie naśladującym dalekowschodni minimalizm i szykowną elegancję.Łatwy przepis na
sałatkę śledziową z
jajkiem i
groszkiem