Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor iwcia_86

Czas przygotowania: do 60 minutRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (9 głosów)700 g
mąki1 łyżka
sody2 łyżki
przyprawy do piernika1 szklanka
cukru370 g
miodu3 łyżki
wody3 łyżki
mleka1 opakowanie
polewy czekoladowejdo smaku
migdały1 słoik
dżemu z czarnej porzeczki35 g
masłado smarowania
mlekodo smarowania tłuszcz0.5 szklanki
orzechów włoskich mielonychPiernik z
dżemem - sposób przygotowania:
Margarynę rozpuszczamy w garnku. Do rozpuszczonej dodajemy
cukier,
miód oraz
mleko i na małym ogniu podgrzewamy nie doprowadzając do zagotowania. Jeśli składniki się już połączą ściągamy z ognia i odkładamy do przestygnięcia.
Mąkę przesiewamy, dodajemy
sodę,
orzechy mielone oraz
przyprawę do piernika. Mieszamy. Dodajemy
wodę oraz ostudzony
miód i wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Jak składniki się połączą wyciągamy na stolnicę i zagniatamy dokładnie. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i przekładamy do wcześniej nasmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Ciasto to smarujemy
dżemem i przykrywamy drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Lekko przyciskamy. Ciasto smarujemy dokładnie
mlekiem i pieczemy 40 min w temp. 160'C. Chłodne ciasto kroimy a następnie polewamy
polewą czekoladową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu i zdobimy
płatkami migdałów. Ciasto pozostawiamy, aż polewa zastygnie. Smacznego !!Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdobaPiernik - staropolski przepis na święta

forma prostokątna Silikomart Forma silikonowa Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Przełóż tradycyjny piernik
dżemem lub powidłami, jeśli chcesz uzyskać ciekawe połączenie kwaśnej
konfitury i słodkiego ciasta. Proponujemy piernik z
dżememPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu