ßßß Cookit - przepis na Piernik z dżemem

Piernik z dżemem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor iwcia_86
Czas przygotowania: do 60 minut
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (9 głosów)
700 g mąki
1 łyżka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
1 szklanka cukru
370 g miodu
3 łyżki wody
3 łyżki mleka
1 opakowanie polewy czekoladowej
do smaku migdały
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
35 g masła
do smarowania mleko
do smarowania tłuszcz
0.5 szklanki orzechów włoskich mielonych
Piernik z dżemem - sposób przygotowania: Margarynę rozpuszczamy w garnku. Do rozpuszczonej dodajemy cukier, miód oraz mleko i na małym ogniu podgrzewamy nie doprowadzając do zagotowania. Jeśli składniki się już połączą ściągamy z ognia i odkładamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę, orzechy mielone oraz przyprawę do piernika. Mieszamy. Dodajemy wodę oraz ostudzony miód i wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Jak składniki się połączą wyciągamy na stolnicę i zagniatamy dokładnie. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i przekładamy do wcześniej nasmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Ciasto to smarujemy dżemem i przykrywamy drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Lekko przyciskamy. Ciasto smarujemy dokładnie mlekiem i pieczemy 40 min w temp. 160'C. Chłodne ciasto kroimy a następnie polewamy polewą czekoladową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu i zdobimy płatkami migdałów. Ciasto pozostawiamy, aż polewa zastygnie. Smacznego !!
Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdoba
Piernik - staropolski przepis na święta
forma prostokątna Silikomart Forma silikonowa Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Przełóż tradycyjny piernik dżemem lub powidłami, jeśli chcesz uzyskać ciekawe połączenie kwaśnej konfitury i słodkiego ciasta. Proponujemy piernik z dżemem
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-20309192/piernik z dzemem/p