Wykonanie
20 dag gotowego mrożonego
ciasta francuskiego6
jajek3 łyżki
octu winnegodo smarowania ciasta:1
jajkodo przybrania:
szczypiorekSos:2
cebule (15 dag)2 szklanki
mleka2 kromki
razowego chleba1/2 szklankiśmietanki 30-procentowej1 łyżka
masłapo szczypcie mielonych
goędzików i
gałki muszkatołowejsólpieprzW cieście francuskim wielkanocne
jajo - sposób przygotowania: Ciasto rozmrozić, rozwałkować na grubość 5 mm. Wyciąć 12 placuszków średnicy 6 cm i w sześciu z nich wyciąć otwory średnicy 4,5cm. Powstałe kółka posmarować roztrzepanym
jajkiem, na każdym położyć pierścień, jeszcze raz posmarować
jajkiem i piec 10-15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 250°C.Przygotować sos:
cebule obrać, posiekać i usmażyć na
maśle. Zalać gorącym
mlekiem, dodać rozdrobniony
chleb,
przyprawy i gotować 25 min. Następnie przetrzeć sos przez sitko, dodać
śmietankę i odparować. Zagotować 1 l
wody z dodatkiem
octu i
soli.
Jajka wybijać kolejno na talerzyk, tak aby nie uszkodzić
żółtka, i zsuwać je do wrzącej
wody. Gotować 3-4 min, aż
białko całkowicie się zetnie. Wyjmować łyżką cedzakową.Do każdej foremki z
ciasta francuskiego włożyć po jednym
jajku, zalać sosem i zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Przed podaniem przybrać
szczypiorkiem.