ßßß Cookit - przepis na W cieście francuskim wielkanocne jajo

W cieście francuskim wielkanocne jajo

nazwa

Wykonanie

20 dag gotowego mrożonego ciasta francuskiego
6 jajek
3 łyżki octu winnego
do smarowania ciasta:
1 jajko
do przybrania:
szczypiorek
Sos:
2 cebule (15 dag)
2 szklanki mleka
2 kromki razowego chleba
1/2 szklankiśmietanki 30-procentowej
1 łyżka masła
po szczypcie mielonych goędzików i gałki muszkatołowej
sól
pieprz
W cieście francuskim wielkanocne jajo - sposób przygotowania: Ciasto rozmrozić, rozwałkować na grubość 5 mm. Wyciąć 12 placuszków średnicy 6 cm i w sześciu z nich wyciąć otwory średnicy 4,5cm. Powstałe kółka posmarować roztrzepanym jajkiem, na każdym położyć pierścień, jeszcze raz posmarować jajkiem i piec 10-15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 250°C.
Przygotować sos: cebule obrać, posiekać i usmażyć na maśle. Zalać gorącym mlekiem, dodać rozdrobniony chleb, przyprawy i gotować 25 min. Następnie przetrzeć sos przez sitko, dodać śmietankę i odparować. Zagotować 1 l wody z dodatkiem octu i soli. Jajka wybijać kolejno na talerzyk, tak aby nie uszkodzić żółtka, i zsuwać je do wrzącej wody. Gotować 3-4 min, aż białko całkowicie się zetnie. Wyjmować łyżką cedzakową.
Do każdej foremki z ciasta francuskiego włożyć po jednym jajku, zalać sosem i zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Przed podaniem przybrać szczypiorkiem.
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/20183693/w ciescie francuskim wielkanocne jajo/p