ßßß
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)Pesto pantesco - składniki:400 g spaghetti - u nas poszło 500 g600 g dojrzałych pomidorów2 ząbki czosnku80 g obranych migdałów60 g kaparów - najlepsze byłyby te rodem z ww Pantellerii (w soli.. niestety jakimś dziwnym trafem w naszym sklepie ich nie było. Musiałam się zadowolić hiszpańskimi w occie)Garść liści bazyliiPół ostrej papryczki peperoncinoPół szklanki oliwy - użyłam zdecydowanie mniej30 g sera owczego - pecorinoPesto pantesco - sposób przygotowania: Pomidory pozbawić skóry i pestek. Solone kapary dokładnie wypłukać - najlepiej poprzez dwukrotne wrzucenie ich na 15 minut do zimnej wody - znaczy się, po 15 minutach wodę należy wymienić na świeżą. Kapary z octu osączyć. Kapary, pomidory, migdały, czosnek, papryczkę i bazylię zmiksować stopniowo dodając oliwę. Makaron wymieszać z sosem. Posypać startym serem.Jak zrobić sos pestoPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu