Wykonanie
2 kg
śliwek2
pomarańcze1
cytryna50 dag
cukru1 opakowanie żelfiksu 2:1
Konfitura śliwkowa z
cytrusami - sposób przygotowania: 1.
Śliwki należy umyć, usunąć z nich pestki i tak przygotowane należy wrzucić do dużego garnka.2. Z
pomarańczy i
cytryny wycisnąć sok, a następnie wlać go do
śliwek.3. Ze skórek
pomarańczy i
cytryny usuwamy białą błonkę, a skórkę kroimy na malutkie kawałki i wrzucamy do małego garnka. Zalewamy małą ilością
wody i gotujemy, aż zmiękną. Gdy już będą miękkie, należy zlać całą
wodę, a skórki należy zmiksować blenderem na papkę i również dodajemy do dużego garnka ze
śliwkami.4. Do
śliwek dodajemy jeszcze
cukier i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 20 minut, często mieszając.5. Po upływie tego czasu dodajemy żelfix i jeszcze raz doprowadzamy miksturę do wrzenia, a następnie całość rozlewamy do wyparzonych słoiczków, a słoiczki odwracamy do góry dnem.Śliwkowa
konfitura z
czekoladą i
kardamonem [Jakub Kuroń gotuje]