Wykonanie
Przygotowałam
konfiturę z
pomarańczy z myślą o świątecznych wypiekach.Gęsta i niezwykle aromatyczna, podkreśli smakkażdego ciasta, szczególnie z dodatkiem
czekolady.Moim zdaniem może być także wyśmienitym dodatkiem do
mięs.Chociaż jej słodko-gorzkawy smak nie musi przypaść do gustu każdemu,to dla mnie jest idealna.
Składniki:5 średniej wielkości
pomarańczy (miąższ i skórka z
pomarańczy ważyły 650 g)200 ml
wody300 g
cukrusok nieiwelkiej
cytryny z podanych składników otrzymałam 2 słoiczki
konfiturySposób wykonania:
Pomarańcze dokładnie umyć pod bieżącą
wodą i sparzyć. Za pomocą obieraczki do
cytrusów zeskrobać wierzchnią część skórki (bez białej części) ze wszystkich
owoców. Jeśli nie posiadacie obieraczki do
cytrusów można skórkę delikatnie wyciąć nożem, albo zetrzeć na tarce do warzyw.
Owoce pozbawić pozostałej niejadalnej, białej skórki.
Róbcie to nad jakimś naczyniem, aby nie stracić ani kropli aromatycznego soku. Odfiletowane
owoce pokroić na mniejsze kawałki i wraz z
sokiem i skórką umieścić na patelni. Wlać
wodę, zagotować i pozostawić na niewielkim ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia, wsypać
cukier, wymieszać i odstawić na godzinę.Do
konfitury dodać
sok z cytryny i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok godziny.
Konfitura jest gotowa i w zasadzie można ją złożyć do słoiczków. Ja robię jednak tak, że studzę ją całkowicie i dopiero wtedy sprawdzam jej konsystencję. Jeśli jest odpowiednia, to zagotowuję i przekładam do słoiczków. Jeśli jest za gęsta, dodaję
wody i zagotowuję. Jeśli za rzadka gotuję do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Smacznego :)