ßßß Cookit - przepis na Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie

Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie

nazwa

Wykonanie

Pyszne, słodkie,pachnące i pięknie wyglądające pomarańcze kandyzowane w czekoladzie. Mogą być ozdobą świątecznego stołu albo fajnym "hand made" prezentem :)
SKŁADNIKI
2 średnie pomarańcze
300 ml wody
300 g cukru
100 g czekolady deserowej
50 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
Pomarańcze szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Kroimy na plasterki grubości 0,5 cm.
Wodę gotujemy z cukrem. Gdy cukier się rozpuści zmniejszamy ogień i wkładamy plasterki owoców do syropu. Gotujemy na małym ogniu około 45 minut, aż pomarańcze będą szkliste, a skórka miękka. Wyciągamy delikatnie i układamy na papierze do pieczenia do wystudzenia.
Pokruszone czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Pomarańcze zanurzamy do połowy plasterka w czekoladzie i układamy na pergaminie do zastygnięcia czekolady. Smacznego :)
inspirowane przepisem z gazetki "Palce lizać" z 11 . 12.2012 :)
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/12/kandyzowane-pomarancze-w-czekoladzie.html