Wykonanie
Pyszne, słodkie,pachnące i pięknie wyglądające
pomarańcze kandyzowane w
czekoladzie. Mogą być ozdobą świątecznego stołu albo fajnym "hand made" prezentem :)
SKŁADNIKI2 średnie
pomarańcze300 ml
wody300 g
cukru100 g
czekolady deserowej50 g
czekolady mlecznejPRZYGOTOWANIE
Pomarańcze szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Kroimy na plasterki grubości 0,5 cm.
Wodę gotujemy z
cukrem. Gdy
cukier się rozpuści zmniejszamy ogień i wkładamy plasterki
owoców do
syropu. Gotujemy na małym ogniu około 45 minut, aż
pomarańcze będą szkliste, a skórka miękka. Wyciągamy delikatnie i układamy na papierze do pieczenia do wystudzenia.Pokruszone
czekolady roztapiamy w kąpieli
wodnej.
Pomarańcze zanurzamy do połowy plasterka w
czekoladzie i układamy na pergaminie do zastygnięcia
czekolady. Smacznego :)
inspirowane przepisem z gazetki "Palce lizać" z 11 . 12.2012 :)