ßßß Cookit - przepis na Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

Postanowiłam poświęcić kandyzowanej skórce pomarańczowej cały post głównie ze względu na fakt, iż jest bardzo fotogeniczna! Poniżej kilka ujęć z sesji zdjęciowej ;) Według mnie wygląda przepięknie! Zrobiłam ją między innymi do dekoracji pierniczków - efekty oczywiście do obejrzenia już niedługo!
Składniki:
1 duża pomarańcza o dość grubej skórze, dokładnie umyta i sparzona
pół szklanki wody
pół szklanki cukru
Przygotowanie:
Pomarańczę obrać dzieląc skórę na mniejsze części (np. ósemki). Usunąć część albedo. Skórki pokroić na mniejsze paski a następnie namoczyć w wodzie na kilkanaście godzin (np. na noc). W międzyczasie zmienić raz wodę na świeżą, na koniec odlać wodę a skórki przepłukać. W rondlu o małej średnicy wymieszać wodę z cukrem i zagotować aż cukier się rozpuści. Wrzucić skórki i gotować w syropie na niewielkim ogniu ok 30 minut, aż będą szkliste. Po wyjęciu z rondelka można pokroić i schować do słoiczka lub od razu użyć.
Źródło:http://www.smakocie.com/2011/12/kandyzowana-skorka-pomaranczowa.html