Wykonanie
Postanowiłam poświęcić kandyzowanej
skórce pomarańczowej cały post głównie ze względu na fakt, iż jest bardzo fotogeniczna! Poniżej kilka ujęć z sesji zdjęciowej ;) Według mnie wygląda przepięknie! Zrobiłam ją
między innymi do dekoracji pierniczków - efekty oczywiście do obejrzenia już niedługo!

Składniki:1 duża
pomarańcza o dość grubej skórze, dokładnie umyta i sparzonapół szklanki
wodypół szklanki
cukruPrzygotowanie:
Pomarańczę obrać dzieląc skórę na mniejsze części (np. ósemki). Usunąć część albedo. Skórki pokroić na mniejsze paski a następnie namoczyć w wodzie na kilkanaście godzin (np. na noc). W międzyczasie zmienić raz
wodę na świeżą, na koniec odlać
wodę a skórki przepłukać. W rondlu o małej średnicy wymieszać
wodę z
cukrem i zagotować aż
cukier się rozpuści. Wrzucić skórki i gotować w
syropie na niewielkim ogniu ok 30 minut, aż będą szkliste. Po wyjęciu z rondelka można pokroić i schować do słoiczka lub od razu użyć.


