Wykonanie
Kandyzowana
skórka pomarańczowa jest idealnym
dodatkiem do ciast, kiedy chcemy zaznaczyć niesamowity aromat wypieku. Skórkę taką zawsze mam w spiżarni i kiedy tylko nadarzy się okazja, to używam ją do swoich wypieków. Nadaje się nie tylko do środka ciasta ale również do posypania po wierzchu. Jest niesamowitą ozdobą.
Skórkę pomarańczową przygotowuję ze skórki
pomarańczy. Trzeba pamiętać, aby jak najdokładniej oddzielić od części pomarańczowej białą skórkę, gdyż jest ona gorzka i zepsuje cały finalny aromat.
Składniki:- skórka z 5-ciu
pomarańczy- 2 szklanki
cukru- 2 szklanki
wodyPrzygotowanie:Skórkę obrać z białych części, sparzyć wrzątkiem, pokroić w kosteczkę (lub inne kawałki np. paseczki). Całość zalać
wodą i zasypać
cukrem. Gotować mieszając aż będzie gęste i klarowne. Najlepiej na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. Przełożyć do słoiczka i umieścić w spiżarni :)