ßßß Cookit - przepis na Dżem rabarbarowo-truskawkowy

Dżem rabarbarowo-truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor ewelina9033
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
1/2 kg obranego rabarbaru
1/2 kg oczyszczonych truskawek
1/2 kg cukru
2 łyżki rumu albo aromatu rumowego wymieszanego z wodą
3 łyżeczki miodu
Dżem rabarbarowo-truskawkowy - sposób przygotowania: Rabarbar pokroić na małe kawałki. Truskawki i rabarbar, każde w osobnym naczyniu, zasypać cukrem (po połowie) i polać rumem. Odstawić na 2 godziny, żeby puściły sok. Wszystko wymieszać, zagotować mieszając, odstawić na kilka minut. W tym czasie można przygotować słoiki (umyć, wyparzyć).
Owoce znowu zagotować, smażyć na małym ogniu często mieszając i odszumowując, przez pół godziny. Gdy dżem jest już gęsty dodać miód, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut.
Gorący dżem przełożyć do słoików, przewrócić do góry dnem i zawinąć w koc, żeby słoiki powoli stygły.
Wychodzą 3-4 słoiczki po ok. 300 ml.
Rabarbar - kulinarne inspiracje
, gotujemy około 15 minut. Można lekko posłodzić do smaku. Przecedzamy przez sitko i podajemy schłodzony z kostkami lodu. Pyszny dżem rabarbarowo truskawkowy . Z imbirem i limonkami. Zarówno rabarbar jak i truskawki mają małą zawartość pektyn, więc dżem może być dość rzadki. Jeśli Wasz dżem wydaje się Wam
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-19275722/dzem rabarbarowo truskawkowy/p