Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor ewelina9033

Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)1/2 kg obranego
rabarbaru1/2 kg oczyszczonych
truskawek1/2 kg
cukru2 łyżki
rumu albo
aromatu rumowego wymieszanego z
wodą3 łyżeczki
mioduDżem rabarbarowo-
truskawkowy - sposób przygotowania:
Rabarbar pokroić na małe kawałki.
Truskawki i
rabarbar, każde w osobnym naczyniu, zasypać
cukrem (po połowie) i polać
rumem. Odstawić na 2 godziny, żeby puściły sok. Wszystko wymieszać, zagotować mieszając, odstawić na kilka minut. W tym czasie można przygotować słoiki (umyć, wyparzyć).
Owoce znowu zagotować, smażyć na małym ogniu często mieszając i odszumowując, przez pół godziny. Gdy
dżem jest już gęsty dodać
miód, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut.Gorący
dżem przełożyć do słoików, przewrócić do góry dnem i zawinąć w koc, żeby słoiki powoli stygły.Wychodzą 3-4 słoiczki po ok. 300 ml.
Rabarbar - kulinarne inspiracje

, gotujemy około 15 minut. Można lekko posłodzić do smaku. Przecedzamy przez sitko i podajemy schłodzony z kostkami
lodu. Pyszny
dżem rabarbarowo truskawkowy . Z
imbirem i
limonkami. Zarówno
rabarbar jak i
truskawki mają małą zawartość pektyn, więc
dżem może być dość rzadki. Jeśli Wasz
dżem wydaje się Wam