ßßß
 
            
         Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)- łyżka oliwy z oliwek ( proponuję oliwę Monini- doskonale komponuje się z warzywami )- duża cykoria- 3 łyżki tartej bułki- natka pietruszki- 5 łyżek startego parmezanu ( parmiggiano reggiano)- 2 szklanki sosu pomidorowego ( polecam włoski Cirio)- 40 dag pieczarek średniej wielkości- 4 ząbki czosnku- średnia cebula biała- sól- pieprzCykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe - sposób przygotowania: - Zaczynam od cykorii. Z natury warzywo to ma goryczkę, której łatwo się pozbyć w 3 minuty!Tak: Połówki cykorii - musimy koniecznie usunąć delikatnie głąby, aby nie uszkodzić liści - blanszujemy 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie, a następnie hartujemy i odcedzamy. To naprawdę działa.- Przygotowanie farszu: na oliwie podsmażamy 2 ząbki czosnku i cebulę ( połowę) - drobno posiekane, dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Czekamy, aż woda odparuje. Dodajemy bułkę tartą i natkę posiekaną oraz parmezan. Solimy i pieprzymy do smaku.- Tak przygotowanym farszem napełniamy koszyczki cykoriowe, posypujemy jeszcze parmezanem.- Sos pomidorowy: smażymy na oliwie cebulę i czosnek (2 ząbki czosnku, połowa cebuli) posiekane, dodajemy sos i doprowadzamy do wrzenia. Sos gotowy w mgnieniu oka.- W naczyniu żaroodpornym dno polewamy grubą warstwą sosu pomidorowego, układamy cykorie, zapiekamy w 180 stopniach 15 minut.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)- łyżka oliwy z oliwek ( proponuję oliwę Monini- doskonale komponuje się z warzywami )- duża cykoria- 3 łyżki tartej bułki- natka pietruszki- 5 łyżek startego parmezanu ( parmiggiano reggiano)- 2 szklanki sosu pomidorowego ( polecam włoski Cirio)- 40 dag pieczarek średniej wielkości- 4 ząbki czosnku- średnia cebula biała- sól- pieprzCykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe - sposób przygotowania: - Zaczynam od cykorii. Z natury warzywo to ma goryczkę, której łatwo się pozbyć w 3 minuty!Tak: Połówki cykorii - musimy koniecznie usunąć delikatnie głąby, aby nie uszkodzić liści - blanszujemy 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie, a następnie hartujemy i odcedzamy. To naprawdę działa.- Przygotowanie farszu: na oliwie podsmażamy 2 ząbki czosnku i cebulę ( połowę) - drobno posiekane, dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Czekamy, aż woda odparuje. Dodajemy bułkę tartą i natkę posiekaną oraz parmezan. Solimy i pieprzymy do smaku.- Tak przygotowanym farszem napełniamy koszyczki cykoriowe, posypujemy jeszcze parmezanem.- Sos pomidorowy: smażymy na oliwie cebulę i czosnek (2 ząbki czosnku, połowa cebuli) posiekane, dodajemy sos i doprowadzamy do wrzenia. Sos gotowy w mgnieniu oka.- W naczyniu żaroodpornym dno polewamy grubą warstwą sosu pomidorowego, układamy cykorie, zapiekamy w 180 stopniach 15 minut.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu